Hoppa till innehåll

Olskroken

Om området

Om Olskroken

Olskroken är en modern stadsdel som ligger ett par minuters färd med spårvagn från Göteborgs innerstad. De flesta av husen byggdes i början av 1980-talet med den bärande tanken att bevara charmen i den tidigare bebyggelsen med trivsamma gatustråk och inbyggda gårdsmiljöer. Några av våra hus i Olskroken är landshövdingehus från början av 1900-talet. Lägenheterna varierar i storlek från ettor på 30 kvm till femmor på 110 kvm.

Olskroken genom åren

Namnet Olskroken kommer av att landsvägen österut från Göteborg gjorde en krök just vid Olskroken. Bebyggelsen i Olskroken startade som sommarställen och landerier åt de bemedlade stadsborgarna. I slutet av 1800-talet byggdes här landshövdingehus. Bostäder som var små, dåligt underhållna och fyllda av barnrika arbetarfamiljer som ofta levde under knappa förhållanden.
Under 1970-talet revs stora delar av Olskroken. Tanken med den stadsdel som nu växte fram, var att återskapa den ursprungliga karaktären med gårdar och gatustråk och inte stapla bostäder på höjden. Nya Olskroken stod klart 1984.

Olskroken idag

Idag har Olskroken en trevnad som många andra stadsdelar saknar. Här finns till exempel gott om uppvuxna träd som kantar gågatorna och skänker behövlig skugga sommartid. Gårdarna, som är bilfria, har i regel öppna planlösningar och gott om grönytor. På flera av gårdarna finns lekplatser och sittplatser. Flera fastigheter har spännande takvåningar med oregelbundna rumslösningar och fönster i takkupor. De flesta av våra fastigheter i Olskroken byggdes 1980-1990. Men här finns även ett kvarter där de ursprungliga landshövdingehusen från tidigt 1900-tal är bevarade.

Runt Olskrokstorget

Våra fastigheter kring trevliga och välbesökta Olskrokstorget är mellan tre och sex våningar höga med vackra tegelfasader. Husen har placerats på de gamla landshövdingehusens plats och återskapar de gamla kringbyggda gårdarna. På Olskrokstorget finns det mesta stadsdelens invånare behöver till vardags: till exempel livsmedelsaffär, diverse butiker, vårdcentral, apotek och systembolag liksom en livlig torghandel mellan de välkända fiskebodarna. Du bor med promenad- eller cykelavstånd in till citykärnan och nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare över hela stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Olskroken just nu:

Kastanjens motionärer

För dig som vill spela boule både inne och ute, mattcurling eller gå gemensam stavgång. De träffas på tisdagar i lokalen på Olskroksgatan 7.

Kastanjens grannsamverkan

Gårdsföreningen verkar för trygghet och trivsel för de boende i Olskroken. De träffas i lokalen på Olskroksgatan 7.

Kastanjens gym

För dig som vill hålla dig i form och bor i Olskroken, finns ett gym på Olskroksgatan 17. Gymmet har öppet alla dagar klockan 7.00-22.00.

Kastanjens hobbylokal

Är du händig och vill snickra? Eller behöver du reparera och fixa din cykel? Då kan du göra det i hobbylokalen som ligger på Hökegatan 9.

Kastanjens träffpunkt

Kom och träffas över en fika varannan onsdag klockan 12.00-14.00 i lokalen på Olskroksgatan 7!

Unga kastanjen

I lokalen på Olskroksgatan 7 anordnas barnaktiviteter, som till exempel disco, både på lov och annars. Det ordnas också gårdsfester och fotbollsturneringar.

Olskrokens Framtid

Föräldrar som tillsammans vill skapa social gemenskap med aktiviteter för barn och unga. Varje tisdag klockan 18.00 är du varmt välkommen att komma och umgås med barn och föräldrar i lokalen Kastanjen som ligger på Olskroksgatan 7.
Har du några frågor, mejla gärna till olskrokensf@gmail.com.