Social hållbarhet
Den sociala dimensionen gör vårt uppdrag extra meningsfullt. Som allmännyttigt bostadsbolag har vi en lång tradition av att jobba med samhällsfrågor och boinflytande. Att utveckla våra bostadsområden till levande lokalsamhällen där människor vill bo och leva, stärker våra bostäders attraktionskraft. Det sociala uppdraget är därför en naturlig del i vår affärsmässighet.
Vi har en viktig roll att spela för att bidra till att Göteborg blir en mer jämlik stad med plats för alla. Det gör vi bland annat genom att:
- Bygga fler bostäder för att fler människor ska få ett eget hem.
- Renovera varsamt och värna om lägenheter med låg hyra så att våra hyresgäster inte ska behöva flytta på grund av kostnadsökningar.
- Skapa trygga och trivsamma bostadsområden där vi tar till vara på våra hyresgästers synpunkter.
- Förmedla lägenheter via Fastighetskontoret till personer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden.
- Samverka med föreningar och organisationer som bidrar till en aktiv fritid för barn och unga.
- Bidra till ökad sysselsättning, bland annat genom att erbjuda sommarjobb.
- Göra extra satsningar i våra utvecklingsområden.
Våra utvecklingsområden
Ingen göteborgare ska behöva bo i ett särskilt utsatt område 2025. Det är det tydliga mål vi arbetar mot i hela koncernen. För Poseidons del handlar det om att vi satsar extra i Biskopsgården, Frölunda Torg, Hjällbo, Lövgärdet och Backa.
Den strategi vi arbetar efter vilar på två ben – superförvaltning och stadsutveckling. Superförvaltning omfattar insatser inom vår egen förvaltning med extra högt fokus på närvaro och trygghet. Genom Framtidens stadsutveckling driver vi utveckling som gör skillnad på riktigt genom renoveringar och nyproduktion, genom att bidra till blandade boendeformer, men även genom att bidra till den sociala utvecklingen i våra områden.
Sedan 2021 har vi egna trygghetsvärdar i fem områden, som finns på plats mellan kl 15 och 23 alla dagar i veckan, året om. Vi gör även riktade insatser för att skapa riktiga hyresförhållanden och minska nedskräpningen.
En viktig del i arbetet handlar om att skapa framtidstro och en aktiv fritid för våra hyresgäster. I våra utvecklingsområden har vi utvecklingsledare, som genom samverkan och egna initiativ bidrar till en aktiv fritid. Bemannade mötesplatser, läxhjälp, sysselsättning, fler lekplatser, sommar- och feriejobb, etableringen av Changers Hub i Hjällbo och samarbeten med föreningsliv och skolor är några exempel på hur vi arbetar mot målet.
Att vända en utveckling är ett omfattande uppdrag. Vi kan inte göra det på egen hand, men gör allt vi kan som fastighetsägare. För att nå hela vägen samverkar vi även med andra fastighetsägare, skola, polis, civilsamhälle och andra lokala aktörer.
Läs vår årsrapport för 2023
Vårt uppdrag att bidra till en stad utan särskilt utsatta områden är ett omfattande arbete som inkluderar många insatser och initiativ. Vi har sammanfattat verksamhetsåret 2023 i en rapport, där vi berättar mer om vad arbetet innebär i praktiken.
”Vi gör det här tillsammans” – Årsrapport 2023
Gårdsföreningar för ökad trivsel
Att bryta anonymiteten och få fler grannar att lära känna varandra tror vi är ett överlägset sätt att öka tryggheten och trivseln i våra områden. Därför uppmuntrar vi hyresgäster att starta gårdsföreningar, där man samlas kring ett gemensamt intresse. Våra gårdsföreningar drivs i samarbete med Hyresgästföreningen och idag finns över 120 aktiva föreningar som sysslar med allt från pallkrageodling till hantverk och friskvård.
Läs gärna mer om våra gårdsföreningar här.
Boendeutvecklare på alla distrikt
På varje distrikt jobbar minst en boendeutvecklare. Våra boendeutvecklare arbetar nära hyresgästerna med bland annat med frågor som rör sena hyresinbetalningar, riktiga hyresförhållanden och grannrelationer. Att medla i en grannkonflikt, ta en kontakt när hyran är sen eller besöka nyinflyttade hyresgäster för att prata om livet i hyresrätt kan stå på schemat under en arbetsdag som boendeutvecklare.
Som allmännyttigt bostadsbolag har vi en lång tradition av att jobba med samhällsfrågor och boinflytande.