Sköt om din lägenhet

Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Här hittar du några vardagstips för hur du underhåller hemma. Kolla gärna in vår lilla boskola med tio korta filmer om sådant som är bra att veta när man bor i hyresrätt!

Golv

Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet!

Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring – fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten och starka rengöringsmedel skadar trägolv. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.

Kyl och frys

I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet – annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet.

Rengöra köksfläkten

I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin kan du diska filtret i maskinen.

Om du har kolfilterfläkt – kontakta din husvärd för instruktioner om rengöring.

Toalett och badrum

I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet.

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv – kontakta din husvärd som kan hjälpa dig.

Använd aldrig kaustiksoda eller andra frätande kemikalier!

Brandvarnare

Varje lägenhet är utrustad med en brandvarnare. Du bör kontrollera din brandvarnare minst en gång per månad för att försäkra dig om att den fungerar. Tryck på knappen på brandvarnarens utsida för att kontrollera att batterierna fungerar. Om du behöver byta batterier – plocka ned brandvarnaren och sätt i ett nytt batteri. När batterierna håller på att ta slut i brandvarnaren ger den ifrån sig en kort varningssignal.

Om du skulle sakna en brandvarnare i lägenheten – kontakta din husvärd, så fixar vi en brandvarnare till dig!

Bild på hall med skor

Om du saknar brandvarnare i lägenheten – kontakta din husvärd!