Värdens Park

Värdens Park i Backa är vår överlägset största perennplantering. Parken, som är både trädgård och mötesplats, är 8 000 kvadratmeter stor. Här samsas tusentals perenna växter längs slingrande grusgångar.

Växterna är noga utvalda så att de harmonierar i färg och med en blomperiod som varar under stora delar av året. Tidigt på våren kommer vårlökarna, följda av 50 olika slags azaleor och det färgfyrverkeri de för med sig. Under hela sommaren bjuder en stor mängd perenner på en fantastisk färgprakt. Blomningen håller i sig långt in på hösten då du hittar höstgullris, oktoberstormhatt och höstflox. Även under vintermånaderna är parken en vacker upplevelse med sina frostiga fröställningar.

I mitten av parken står ett enormt solur. Den runda skivan av stål fungerar som en klocka och stången i mitten som visare. Skivan är perforerad med små hål, vilket gör att ljuset från strålkastarna i marken ger illusionen av en stjärnhimmel om kvällarna.

Mammutträd och havet som inspiration

Ulf Rehnström, Mona Holmberg och Ulf Strindberg, som har gestaltat Värdens Park, har hämtat inspiration från bland annat mammutträdet – världens största träd. En ring med tujor bildar en omkrets på 33 meter – samma storlek som ett mammutträd. Från mitten av ringen till Poseidons distriktskontor är det samma avstånd som ett mammutträd kan bli högt – 107 meter.

Bortre delen av parken har havet som inspirationskälla. Med stora ytor för lek och picknik, körsbärslund och en och annan överraskning bjuder parken in till lek och umgänge. De upphöjda kullarna kan liknas vid vågor i ett gräshav. Ur vågorna höjer sig öar som planterats med prydnadsgräs och vårlökar. En av ellipserna är utformad som en valstjärt. Ur ett blåshål ur ellipsen sprutar det vatten. Genom dolda sensorer aktiveras olika ljud när besökarna rör sig genom parken.

VP_solur_500

Skötsel

Alla växter i Värdens Park är perenner som kommer tillbaka år efter år. Valet av växterna har gjorts bland annat efter hur krävande de är att sköta. Inga av blommorna behöver till exempel putsas och de flesta behöver inte heller delas.

Skötseln av Värdens Park bygger på att vi inte belastar miljön i onödan. Därför gödslar vi hela parken med naturligt hönsgödsel och allt ogräs rensas för hand. Tidigt på våren slår vi perennerna i decimeterlånga bitar och låter dem ligga kvar som jordförbättringsmedel.

Stenskulpturer

I Värdens Park har vi en utställning av stenskulpturer. Utställningen startade som en tillfällig utställning, men finns numera permanent på plats i parken. Här kan du öppna och ladda ner mer info om stenskulpturerna och konstnärerna bakom:

Stenskulpturer i Värdens Park (PDF)

Hitta hit

Adress: Hjalmar Bergmans gata 8, Backa
Poseidon: 57`44N, 11`58 Ö
Närmsta hållplats: Björkrisvägen

översiktsbild över park

Följ gärna Värdens Park på Instagram! Vi finns under vardensparkposeidon.