Att söka parkeringsplats

Alla kan söka våra parkeringsplatser – även du som inte bor hos oss. Som hyresgäst hos Poseidon har du förtur till lediga parkeringsplatser.

För att kunna söka parkeringsplats ska du först registrera dig som sökande på Mina sidor. Bor du inte hos Poseidon idag? Då väljer du ”Registrera dig” i Mina sidor-menyn och därefter ”För dig som inte bor hos oss men vill söka p-plats” när du registrerar dig.

Så här fungerar uthyrningen av parkeringsplatser:

1. I första hand kan en ledig parkering sökas av Poseidons hyresgäster som bor i det aktuella området. Den sökande som har längst kötid får platsen. Kötid räknas från det datum du registrerade dig i aktuell kö (p-platskö eller garagekö) på Mina sidor. Hyresgäst som inte har betalat sin hyra i tid spärras från att söka parkering hos Poseidon i ett år.

2. Om platsen inte hyrs ut till målgruppen ovan kan alla Poseidons hyresgäster söka platsen. Den sökande som har längst kötid får platsen. Kötid räknas från det datum du registrerade dig som sökande på Mina sidor.

3. Därefter läggs parkeringsplatsen ut för alla att söka. Detta kallar vi Boka direkt och det är helt enkelt den som är först till kvarn som får hyra platsen.

Gör så här:

För att kunna söka p-plats måste du aktivera dig i vår kö. Det gör du på Mina sidor. Logga in och klicka dig fram till Aktivering under Omflyttning & P-platser. Vi har totalt tre olika köer. En för lägenheter, en för garage och en för parkeringsplatser.

bild som illustrerar hur en registrering går till

Om du sedan tidigare är aktiverad i någon av våra andra köer, tex för lägenheter, hittar du aktiveringen under Köstatus och prenumeration.

bild som illustrerar registrering på Mina sidor.

När du är aktiv i kön går du in under Lediga parkeringsplatser och gör en intresseanmälan på de p-platser som du är intresserad av. Hittar du en p-plats där det står Boka direkt, har den ingen kö och du kan teckna kontrakt för den direkt. Du signerar då ditt nya avtal med hjälp av BankID.

Köpoäng

Kötid räknas från det datum du aktiverade dig som sökande på Mina sidor. Den med längst kötid får platsen. När du fått en p-plats eller ett garage i ditt eget bostadsområde nollställs din kötid. Du kan så klart ställa dig i kön igen, dvs aktivera din kötid på nytt. Skulle du teckna ett kontrakt på en p-plats i ett annat område behåller du din kötid. Vid omflyttning till annat område nollställs din kötid.

Tänk på att bara söka de p-platser/garage du verkligen är intresserad av och håll koll på om du fått ett erbjudande genom att logga in på Mina sidor regelbundet efter att du sökt en parkering. Om du, 4 gånger tackar nej eller inte svarar alls på ett erbjudande, spärras du från att söka under 6 månader. Hyresgäst som inte har betalat sin hyra i tid spärras från att söka parkering hos Poseidon i ett år.

Teckna kontrakt med BankID

När du har fått erbjudande om en parkeringsplats och tackat ja till det skriver du under kontraktet med hjälp av e-legitimation så som BankID. Med elektronisk signering kan du snabbt och enkelt teckna kontrakt hemifrån och du behöver inte ta dig till distriktskontoret för att skriva på! Vill du veta mer om e-legitimation kan du läsa här.

Saknar du e-legitimation kontaktar du din bank för att få hjälp. Skulle du ha fått ett erbjudande om parkeringplats/garage innan du har ordnat med BankID får du kontakta din uthyrare innan tiden för signering har gått ut. Tiden du har på dig att signera eller kontakta din uthyrare är 3 dagar. Kontaktuppgifter till din uthyrare hittar du på Mina sidor/Mina kontakter.

Byta p-plats

Hyr du redan en parkering och vill byta till en annan? Tänk då på att du har tre månaders uppsägningstid på din nuvarande p-plats när du tecknar avtal för en ny. I en del av våra områden kommer din p-plats sägas upp automatiskt, då får du ett meddelande om att din gamla p-plats sägs upp i samband med att du tecknar ditt nya avtal. I områden där det är möjligt att hyra flera p-platser samtidigt får du inte ett sådant meddelande utan du måste själv säga upp din gamla p-plats. Vi tillåter inte direktbyte av parkeringsplatser eller garage.

Vem betalar moms?

Om du har ett lägenhetskontrakt hos Poseidon och hyr parkering eller garage i det egna bostadsområdet är parkeringsplatsen momsbefriad. Om du däremot hyr parkeringsplats i ett annat bostadsområde, eller inte bor hos Poseidon, betalar du moms på din parkeringsplats.

Autogiro

Har du autogiro så kan det ta cirka en månad innan det aktiveras för din p-plats. Du kan därför behöva betala din första avi manuellt.  På Mina sidor kan se dina avier, om beloppet för din p-plats inte är med på kommande avi så skickar vi en separat pappersavi för din p-plats.

Hur många p-platser får jag hyra?

I de områden där vi inte har någon kö på parkeringsplatser eller garage får man hyra så många platser man vill. Men, i de områden där det är kö, får man hyra EN p-plats samt ETT garage. Vill man, i ett område med kö, byta p-plats eller garage, sägs den gamla platsen upp. I övrigt gäller vanliga regler där den med längst kötid får platsen.

Vilka fordon kan stå på en parkering?

För moped och MC finns i vissa fall speciella parkeringar. För större fordon, som till exempel lastbilar, husvagnar, krävs ett skriftligt tillstånd.

Tänk på! Du som hyr p-plats måste själv kontrollera att p-rutan eller garaget är tillräckligt stort för ditt fordon innan du skriver på avtalet.

p-skylt