Att söka parkeringsplats

Alla kan söka våra parkeringsplatser – även du som inte bor hos oss. Som hyresgäst hos Poseidon har du förtur till lediga parkeringsplatser.

För att kunna söka parkeringsplats ska du först registrera dig som sökande på Mina sidor. Bor du inte hos Poseidon idag? Då väljer du ”Registrera dig” i Mina sidor-menyn och därefter ”För dig som inte bor hos oss men vill söka p-plats” när du registrerar dig.

Så här fungerar uthyrningen av parkeringsplatser:

1. I första hand kan en ledig parkering sökas av Poseidons hyresgäster som bor i det aktuella området. Den sökande som har längst kötid får platsen. Kötid räknas från det datum du registrerade dig i aktuell kö (p-platskö eller garagekö) på Mina sidor.

2. Om platsen inte hyrs ut till målgruppen ovan kan alla Poseidons hyresgäster söka platsen. Den sökande som har längst kötid får platsen. Kötid räknas från det datum du registrerade dig som sökande på Mina sidor.

3. Därefter läggs parkeringsplatsen ut för alla att söka. Detta kallar vi Boka direkt och det är helt enkelt den som är först till kvarn som får hyra platsen.

Hur många p-platser får jag hyra?

I de områden där vi inte har någon kö på parkeringsplatser eller garage får man hyra så många platser man vill. Men, i de områden där det är kö, får man hyra EN p-plats samt ETT garage. Vill man, i ett område med kö, byta p-plats eller garage, sägs den gamla platsen upp. I övrigt gäller vanliga regler där den med längst kötid får platsen.

Köpoäng

Kötid räknas från det datum du aktiverade dig som sökande på Mina sidor. Den med längst kötid får platsen. När du fått en p-plats eller ett garage i ditt eget bostadsområde nollställs din kötid. Du kan så klart ställa dig i kön igen, dvs aktivera din kötid på nytt. Skulle du teckna ett kontrakt på en p-plats i ett annat område behåller du din kötid. Vid omflyttning till annat område nollställs din kötid.

Tänk på att bara söka de p-platser/garage du verkligen är intresserad av. Om du, 4 gånger tackar nej eller inte svarar alls på ett erbjudande, spärras du från att söka under 6 månader.

Teckna kontrakt med BankID

När du har fått erbjudande om en parkeringsplats och tackat ja till det skriver du under kontraktet med hjälp av e-legitimation så som BankID. Med elektronisk signering kan du snabbt och enkelt teckna kontrakt hemifrån och du behöver inte ta dig till distriktskontoret för att skriva på! Vill du veta mer om e-legitimation kan du läsa här.

Saknar du e-legitimation kontaktar du din bank för att få hjälp. Skulle du ha fått ett erbjudande om parkeringplats/garage innan du har ordnat med BankID får du kontakta din uthyrare innan tiden för signering har gått ut. Tiden du har på dig att signera eller kontakta din uthyrare är 3 dagar. Kontaktuppgifter till din uthyrare hittar du på Mina sidor/Mina kontakter.

Vem betalar moms?

Om du bor hos Poseidon och hyr parkering eller garage i det egna bostadsområdet är parkeringsplatsen momsbefriad. Om du däremot hyr parkeringsplats i ett annat bostadsområde, eller inte bor hos Poseidon, betalar du moms på din parkeringsplats.

Vilka fordon kan stå på en parkering?

För moped och MC finns i vissa fall speciella parkeringar. För större fordon, som till exempel lastbilar, husvagnar, krävs ett skriftligt tillstånd.