Hoppa till innehåll

Kokbok för snåljåpar

kock lagar mat i sitt kök

Du kan också trolla med maten

Smoothie på övermogen avokado, brödsallad av gamla korvbröd och fisksoppa på överblivet räkspad. I Kokbok för snåljopar kan du lära dig laga god mat – gjord på det du trodde var oätligt.

– Vi slänger otroligt mycket mat helt i onödan, säger kocken Danielkock med slev i hand Oddhammar som bor med sin familj i Guldheden och predikar klimatklok mathållning till vardags för både kockar och vanligt folk.

En februaridag bjuder han oss till sitt kök och lagar mat från rester och överbliven mat ur kyl och frys. Fram kommer ostskalkar, gamla korv- och hamburgerbröd, en övermogen avokado, en burk med räkspad och grönsaksbitar som blivit över.

– Med ganska små medel är det lätt att minska matsvinnet rejält och få nya spännande rätter på köpet. Tricket är att skära fint, då märker man inte om den blivit lite träig i konsistensen. Smaken är det absolut inget fel på, snarare tvärtom. Tidigare generationer, som min mormor, var mycket bättre på att ta vara på allt. Hon lärde mig att det viktigaste vapnet man har mot slöseri i köket, det är slickepotten!

Läs Daniels klimatsmarta recept i Kokbok för snåljåpar.

bild på kokbok

bild på kock i bokuppslag

Fler tips för minskat matsvinn:
• Inventera vad som finns hemma (i kyl, frys och torrförråd) och gör en veckoplanering utifrån det. Reservera en av middagarna för rester.
• Köp inte hem mer än det du har tänkt äta under veckan.
• Använd hela råvaran, i princip allt går att äta.
• Ha ordning i kyl och frys. Då kan du lätt se vad som finns hemma och ha koll så att maten inte blir för gammal. Daniels familj har en egen hylla för rester.
• Våga testa nytt – gör en överraskningsrätt av det du har hemma.
• Och använd slickepotten!