Linnéparken

Linnéparken i Haga anlade vi på Poseidon i samband med 300-års jubileet av Carl von Linnés födelse år 1707. Parken är fylld av växter kopplade till Linnés livsverk.

Tanken är att den ska skildra Linnés och hans lärjungars liv och botaniska gärning de gjorde med bland annat klassificeringssystemet av djur och växter kallat Systema Naturae. Bakom Linnéparkens växtval och gestaltande står Ulf Strindberg och Mona Holmberg.

Botanik i parken

I rabatterna hittar du växter med stark anknytning till Linné. Här finns mängder av perenner och andra växter från hela världen. Bland annat kan du hitta solhatt och sköldpaddsört från den amerikanska prärien och magnolia och lönn från Japan.

Det finns även lite ovanligare växter så som olika grupper av banan till minne av när Carl von Linné lyckades få bananplantor att blomma i Uppsala.
Här finns mullbärsträd i svart och vitt som Linné odlade och som agerade som värdträd för silkesmasken. Detta fick som följd att Sverige blev självförsörjande på silke.

Vid ett hörn står en välväxande bondsyrén som faktiskt är hämtad från Carl von Linnés barndomshem i Småland.

Färgglada blommor och ovanliga rosor

Den rosa och grönvita stjärnflockan står framför en balkong och runtomkring växer det smultron. En växt som Linné aldrig fick se med sina egna ögon är löjtnantshjärtan, eftersom de frön han skickat efter visade sig gro till en annan ört. Men du har tur, för löjtnantshjärta står i Linnéparken för allmän beskådning.

I parken hittar du även rosor och tulpaner, men inte vilka som helst. Det är den guldfärgade rosen Linnaeus och den mörkröda tulpanen med gul kant, Carl Linnaeus, som du skådar. Blommor som togs fram och namngavs inför 300-års jubileet.

Skulpturer på havet

I parken finns inte bara botanik utan även ett hav som delar av Linnéparkens olika ”världsdelar”. Genom hela parken finns det båtar som seglar på stensättningen som symboliserar havet. De representerar ostindiefarare som ofta reste från Göteborg och ut på de stora haven. Båtarna var viktiga för Linné och hans lärjungar när de samlade växter runt om i världen. En av Linnés lärjungar var Carl Peter Thunberg, han kallades ”Storsamlaren” och hämtade hem över 25 000 växter från sina resor.

Hitta hit

Adress: Frigångsgatan 16, Göteborg.
Närmsta hållplats: Prinsgatan, Pilgatan.

 

 

 

Linnéparken uppfördes i samband med 300-års jubileet av Linnés födelse