Hoppa till innehåll

Lunden

Om området

Om Lunden

Våra två bostadsområden i Lunden ligger på var sin sida av Danska vägen och erbjuder både äldre lägenheter från 1940- och 1950-talet samt ett antal nyare bostäder. Här bor man centralt, men ändå med staden på behagligt avstånd vid foten av berget. Högst uppe på höjden åt väster, i det som kallas Gamla Lunden/Överås, är utsikten över Göteborg magnifik. På andra sidan av Danska vägen, med utblick över naturreservatet kring Delsjön, ligger bostäderna i Nya Lunden. Lägenheterna är från ettor på 31 kvm till stora femmor på 120 kvm.

Lunden genom åren

Lunden tillhörde tidigare Örgryte kommun och blev ”göteborgskt” 1922. Här växte ett stort antal flerfamiljsbostäder upp på 1940-talet. De blandades med både äldre och nyare villa- och egnahemsbebyggelse längs sluttningarna upp mot bergsplatåerna och Valåsen. Många av namnen på gatorna vittnar om deras historia, som säte för flera förnäma släkter genom historien. Bland dem överstelöjtnant Johan Abraham Lillie som namngett en av gatorna.

Gamla Lunden

Högst uppe på höjden i väster, i Gamla Lunden, ligger våra fastigheter runt Stavhopparegatan, Trestegsgatan, Valåsgatan och Skogshyddegatan. Här är lugnt, lummigt och grönt och vid Stavhopparegatans slut breder hela staden ut sig med Masthuggskyrkans silhuett i väster. Fastigheterna, som är byggda i början av 1940-talet har alla stora grönområden kring husen med vackra rabatter och plats för lekplatser, grillplatser, bänkar och bord.

Nya Lunden

Österut, på andra sidan Danska vägen, ligger våra hus i Nya Lunden. Snoilskygatan och Ulfsparregatan från 50- och 60-talet ligger högt med mycket grönska mellan husen. Från husen har man en härlig utsikt över Göteborg. Överstegatan från 1944 har många fina grönytor och rabatter runt om. Här finns också en härlig utsikt samt lekplats bakom huset.

Husen på Lilliegatan, Överstegatan Hogenskildsgatan är byggda 1963 med grönområden och många rabatter runt om. Här finns också en lekplats och grillplats med bänkar och bord. Just nu pågår en påbyggnad av husen med ytterligare två våningar. De 56 nya lägenheterna  får inglasade balkonger och en härlig utsikt. I samband med påbyggnaden installeras även hissar i husen. Uthyrningen av de nya lägenheterna pågår successivt de närmsta åren.

Gästlägenhet

Får du långväga besök kan du hyra vår gästlägenhet i Överås. Lägenheten har fyra sängplatser och är tillgänglig för alla våra hyresgäster i distrikt Öster.

Finns i området

Närmaste köpcentrum för Lundenborna ligger vid Olskrokstorget med sina livsmedelsaffärer, småbutiker och torghandel. Längs Danska Vägen och Redbergsvägen finns också butiker och restauranger. Daghem och grundskolor finns på nära håll i Lunden. Du bor en promenad från kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

 

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Lunden just nu:

Hälsokällaren

Ett minigym för dig som bor på Trestegsgatan. Dessutom planterar grannarna och gör fint i krukor vid entréerna.

Valåsodlarna

Grannarna på Valåsgatan 42 odlar i pallkragar och pyntar gården med fina blomsterkrukor. De brukar avsluta säsongen med en trevlig skördefest.

Skogshyddan

Gårdsföreningen odlar i pallkragar och ordnar trevliga grillfester, för dig som bor på Skogshyddegatan.

Liljan

Grannarna på Lilliegatan 2-12 skapar en grön oas med bland annat pallkrageodlingar. De samlas ibland och myser vid grillen på gården.

Syrenbersån

Fixar trivsel på gården för grannarna på Hogenskildsgatan 7-13. Det odlas och planteras blommor i rabatter och krukor. Föreningen fixar även sommarfika, grill- och glöggfester.

Stavhopparen

Trivsel och odling på den fina terrassen på gaveln av Stavhopparegatan 6.

Översten

Grannarna på Överstegatan 2 odlar och umgås på baksidan av huset.

Valås 40

Grannarna på Valåsgatan 40 A-E planterar och gör fint i krukor vid entréerna och odlar örter och kryddor tillsammans.

Eklundens yoga

Fysisk och mental träning både ute och inne för grannarna på Överstegatan och Lilliegatan.