Hoppa till innehåll

Järnbrott

Om området

Om Järnbrott

Järnbrott i Frölunda är ett tidstypiskt och lugnt 50-talsområde med varierande bebyggelse. Mellan husen finns gott om gröna ytor i form av välskötta gräsmattor, vackra buskage med uppväxta träd och ett par parkliknande grönområden. Lägenheterna i Järnbrott varierar mellan ett rum och kök på 40 kvm till fem rum och kök i etage på 116 kvm. De flesta lägenheterna har balkong eller uteplats. Här finns även hus med växthus, solceller och odlingslotter.

Järnbrott genom åren

Området kring Järnbrott har sedan lång tid tillbaka uppskattats för sitt lättillgängliga läge. Fram till 50-talet levererade lantbrukarna som bodde här mjölk, kött, ägg och spannmål till stadens affärer och torg. I början av 50-talet blev Järnbrott ett av de första bostadsområdena i Frölunda. Flera arkitekter var involverade i skapandet av Järnbrott, vilket resulterade i en varierande bebyggelse. Husen är elegant inpassade i den lätt kuperade terrängen och det är gott om luft mellan huskropparna.

Televisionsgatan, Bildradiogatan, Modulatorsgatan, Flygradiogatan och Rundradiogatan 12-16

De här fastigheterna är byggda i tre våningar och de flesta lägenheterna har balkong. Några av lägenheterna i markplan har uteplats. Mellan husen finns mycket blommor och grönska och här ryms både lekplatser och en grillplats. I området finns även flera statyer som ger ytterligare karaktär till utemiljön. På Rundradiogatan 12 ligger det så kallade Solhuset med solceller på taket. Där kan hyresgäster som vill odla blommor och grönsaker i växthuset.

Rundradiogatan 1-39, 2-8

Rundradiogatan 1-39 är en lång huskropp i tre våningar med mycket grönska omkring sig. Tack vare sin genomtänkta planering bildas luftiga och ljusa ytor mellan husen med plats för lek och avkoppling. Att Rundradiogatan är en återvändsgata bidrar till lugnet. De flesta trapphus har hiss och de flesta lägenheter i markplan har uteplats i västerläge. Mellan Rundradiogatan 6 och 8 finns en grillplats som kan utnyttjas av hyresgästerna. I samråd med hyresgästerna har man ordnat med odlingslotter.

Finns i området

Närmaste affärsområde är Radiotorget med ett tjugotal butiker. På promenadavstånd finns även knutpunkten Frölunda Torg med sitt stora utbud av handel, service och kommunikation. Järnbrott har med sitt läge nära till både centrala Göteborg och havet. Det är heller inte långt till storslagen natur i närliggande Ruddalen och naturreservatet Änggårdsbergen. Askims och Näsets fina havsbad ligger också inom kort avstånd.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-33211 15 eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen, telefon 0706-99 38 54.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Järnbrott just nu:

Växthuset Järnbrott

Pallkrageodling för dig som vill odla på Rundradiogatan.

Hilda

Grannarna på Rundradiogatan odlar tillsammans i ett växthus.

Klövern

Odlarförening för dig som bor på Televisionsgatan.

Hilda

För dig som bor i Järnbrott och vill odla i och utanför växthuset som igger vid Rundradiogatan 12.