Vi säger hej till Forselius Botaniker!
Oj, vad det odlas och fixas ute på våra gårdar över hela stan. Ända från Väster, Backa och Hisingen till Angered, Kortedala, Olskroken och Centrum. Här kommer en odlingsrapport från en av de nya föreningarna: Forselius Botaniker i Guldheden.
Vilka är ni i Forselius Botaniker?
– Vi är några familjer här på Doktor Forselius Backe i Guldheden som fått ett par pallkragar var, jord och utrustning från Poseidon. Odlingsområdet ligger inne på gården bredvid en trevlig grillplats. I veckan satte vi ihop alla pallkragar och satte igång att odla, berättar Daniel Oddhammar som bor i ett av husen med sin familj.
Hur har ni planerat odlingen?
– Vi har fått ett par pallkragar var som vi nu börjat sätta igång. Vi har även några gemensamma pallkragar ihop att samlas kring och planera för. I sommar och under semestern ser vi till att hjälpa till med vattningen.
Kommer ni köra på säkra kort eller testa något speciellt i odlingen?
– Det blir en blandning av lite smått och gott. Men i en av de gemensamma pallkragarna kommer vi att testa för att blanda i en bokashi. (Jord som man gjort av sitt eget avfall. Med hjälp av ”goda” mikrober kan man i en bokashi-hink hemma omvandla sina matrester till värdefull jordförbättring. Se mer om det här på bokashi.se)
Daniel kanske du förresten känner igen, kocken som gjort de klimatsmarta recepten i Kokbok för snåljåpar.
Har du tänkt odla något speciellt för din matlagning, Daniel?
– Absolut. Vi har planterat lite grönkål och rabarber och tänkte även flytta över min krasse som står hemma i köksfönstret. Den blir en väldigt fin dekoration på min mat! Sen tänkte jag även försöka sätta sallad av lite olika sorter. Jag brukar blanda sallad med hyvlad morot, gräddfil, skivad rödlök, färsk dill och rivet skal från en citron samt salt och peppar. Med en krämig sallad som tillbehör så kan man faktiskt hoppa över såsen.
– Och när väl grönkålen kommer upp så tänker jag göra grönkålschips som jag rostar i ugnen med olivolja och flingsalt. Tycker även det är gott att strimla kålen och smaka upp med citronjos, olivolja, salt, peppar och lite gräslök som jag kan byta till mig i grannes låda.
Mmm, vad gott. Då önskar vi Forselius Botaniker lycka till med sådden! Och vi får göra ett nedslag tidig höst och se om vi får någon tips på fler goda recept från Oddhammars pallkrage.
Vill du också starta gårdsförening?
Eller finns det redan en trevlig förening där du bor? Hör av dig till Cecilia von Elern på 031-332 11 15 alternativt cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se eller Kicki Persson på 070-699 38 54 alternativt kicki.persson@hyresgastforeningen.se.
Läs mer om våra gårdsföreningar här!