Så odlar du bäst hemma
Letar du saker att göra i och runt lägenheten? Nu är det perfekt tid att börja förodla och se över sina täppor – vare sig de är på fönsterbänken, i balkonglådan eller i pallkragen på gården. Här kommer tips från Poseidons egen odlingsexpert Pernilla!
Till vardags arbetar Pernilla Deplanck Enerskog med träd och utemiljö på Poseidon, men på sin fritid älskar hon att odla grönsaker hemma. Och gärna grönsaker som räcker hela säsongen. Vilka grönsaker är bäst att odla i sin pallkrage?
– Det finns många som är lättodlade och ger riklig skörd. Spenat och persilja är perfekt att sätta nu. Barn brukar tycka att rädisor är speciellt roligt att odla. De kommer upp snabbt och är lätta att känna igen. Och man kan äta allt på en rädisa – även bladen, säger hon.
Många vill odla, Poseidon gör plats för det
Pernilla märker att intresset för att odla hemma har ökat, något som bland annat syns där det finns pallkragar tillgängliga på gården. Poseidon har 120 gårdsföreningar, där många av dem består av grannar som odlar tillsammans i pallkragar. Läs mer om gårdsföreningar!
– När vi gör om utemiljöerna så tar vi alltid med det ökade odlingsintresset i planeringen och tänker på att bereda plats för att odla ute. Men mycket går att odla på både balkong och fönsterbräda, i miniväxthus och krukor.
Vad är lämpligt att odla på sin fönsterbänk?
– Tomater passar bra att börja med nu, även basilika och chili. Det krävs inte så mycket för att sätta igång – några krukor och lite gladpack med hål i om man vill förodla.
Pernillas odlingstips
- Bönor – ”Mina favoriter. De kan förodlas nu och sättas ut när jorden är cirka 15 grader. Ger riklig skörd.”
- Sallad – ”Vanlig plocksallad eller ruccola – går att sätta tidigt och ger lång skörd.”
- Tomater – ”Kan med fördel odlas på fönsterbänken. Tänk bara på att de är ganska törstiga.”
Lycka till!