Ovanligt sommarjobb i Lövgärdet

Publicerad 29 juni, 2020

I sommar har det varit premiär för Camp Demokrati i Lövgärdet. Perja och Salma är två av eleverna från årskurs 9 som har sommarjobbat med demokrati i tre veckor.

Perja och Salma (till höger i bild) är två av tio sommarjobbare som lyssnat på föreläsningar och gjort studiebesök för att lära sig mer om årets tema, mänskliga rättigheter. Camp Demokrati har tidigare anordnats framgångsrikt i Angered, men nu var det för första gången dags att köra det i Lövgärdet.

– Jag sökte för att jag är intresserad av att diskutera samhällsfrågor och blev jätteglad när jag fick jobbet!, säger Salma.

Stadsmissionen, Erikshjälpen, Konsthallen, Scouterna, Hyresgästföreningen och Polisen – sommarjobbarna har fått lyssna på och besöka många olika organisationer.

– Föreläsaren som pratade kring mänskliga rättigheter var grym, han fick oss verkligen att lyssna. På Stadsmissionen fick vi lära oss vad det innebär att vara hemlös, polisen pratade om gängkriminalitet och Erikshjälpen om barns rättigheter, berättar Perja.

Sista veckan anordnar sommarjobbarna själva aktiviteter för barn i Lövgärdet. De får använda sig av det de lärt sig och planera, göra inköp och marknadsföra mot sin målgrupp. Med extra resurser från bland annat Poseidon och Victoria Park, de två hyresvärdarna i Lövgärdet, kan man förverkliga mer av ungdomarnas idéer.

– Det har betytt väldigt mycket för oss och sommarjobbarna att kunna göra det lilla extra. De har till exempel köpt in en smoothiemixer och smörgåsgrill för aktiviteterna, vi har kunnat bjuda på isglass och äta frukost och lunch ihop, säger Milad Gorgees, projektledare Räddningsmissionen som är med och arrangerar Camp Demokrati.

För Perja och Salma är erfarenheterna de tar med sig från sommarjobbet det viktiga.

– Vi har lärt oss massor om mänskliga rättigheter och hur viktigt det är. Och vi har fått ta ansvar, lära oss samarbeta och jobba med barn. Allt det kommer vi ha nytta av i livet, säger Salma.

Till nyhetsarkivet