Grannsamverkan ger resultat

Publicerad 16 december, 2019

I södra Guldheden har hyresgäster gått ihop och bildat en gemensam grannsamverkan.”Jag har aldrig mött en så engagerad och drivande grupp – och det har gett resultat”, säger polisinspektör Håkan Löwberg.

Det var efter flera källarbränder, en omskriven skottlossning och allmän känsla av ökat otrygghet som ett gäng hyresgäster från Poseidon och Bostadsbolaget bestämde sig för att inte bara reagera utan även agera. De bildade Grannsamverkan södra Guldheden. Sandra är en av kontaktpersonerna:

– Om jag ser något som avviker eller verkar misstänkt för jag informationen vidare till polisen och inte minst – de boende. Eftersom kunskap skapar trygghet, säger hon.

Sandra heter egentligen något annat. Man har valt att låta kontaktpersonernas identitet endast vara känd inom gruppen för att de som engagerar sig ska känna sig trygga.

Grannsamverkan södra Guldheden är unik då den omfattar hela 3 700 lägenheter. Redan från början var en av grundtankarna att skapa ett stort nätverk som inkluderar alla områden i södra Guldheden. En paraplyorganisation har tagit form som ska underlätta det ideella arbetet.

I nuläget finns nio grupper med kontaktpersoner och en huvudansvarig som kommunicerar via en Facebookgrupp och Messenger. Det finns även en öppen Facebookgrupp – Livet mellan husen – med information om vad som händer. Kommunikationsmodellen har visat sig vara effektiv och antalet tips till polisen har ökat nämnvärt sedan grannsamverkansgruppen startade.

– Tack vare dem har vi kunnat bli mer aktiva i södra Guldheden och gjort flera viktiga tillslag. Vi kan också se att visa typer av brott har gått ner de senaste månaderna, säger Håkan Löwberg, som är polisinspektör med ansvar för grannsamverkan i city.

Han menar att grannsamverkan handlar om omsorg om varandra.

– Det är inte att leka polis, utan att ha ett vakande öga. Att hålla lite koll, lära känna varandra och bry sig om varandra. Och ser man något för man det vidare till en kontaktperson. Sandra är stolt över sitt södra Guldheden och alla engagerade människor som bor där.

– Vi grannar är viktiga för varandra. Och grannsamverkan är att göra skillnad tillsammans. Det finns en styrka i att vara många som tipsar polisen. Det här är vårt område och här ska vi kunna känna oss trygga. Det är vad Grannsamverkan södra Guldheden handlar om, säger Sandra.

Så får du kontakt  med Grannsamverkan  södra Guldheden:

  • På Facebooksidorna ”Livet mellan husen” och ”Grannsamverkan södra Guldheden” kan du får mer information respektive ansöka om att bli kontaktperson.
  • Har du frågor till gruppen når du dem på grannsamverkansg@gmail.com
  • Vill du starta en egen grannsamverkans grupp? Läs mer på polisen.se
Till nyhetsarkivet