Hoppa till innehåll Ställ en fråga!

Flytta in och flytta ut

Har du skrivit kontrakt på en lägenhet? Grattis! Här hittar du praktisk information om att flytta in och hur du gör om du skulle vilja säga upp lägenheten.

Inflyttningsdagen

Första vardagen i varje månad räknas som in- och utflyttningsdag. Från klockan 12 den dagen har du som ny hyresgäst tillgång till lägenheten. Om första kontraktsdagen infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag blir in- och utflyttningsdagen nästa vardag.

Tänk på det här när du flyttar in

Innan du flyttar in – tänk på att välja el-leverantör och teckna nätavtal med Göteborg Energi. Du väljer själv vilken el-leverantör du vill ha. Om du inte gör något aktivt val får du DinEl som leverantör.

Om du vill ha tv eller bredband – teckna avtal med någon av leverantörerna i fibernätet Framtidens Bredband. Här kan du läsa mer om hur du gör det: www.framtidensbredband.se

Inom en vecka från att du har flyttat in ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Det är gratis och du kan enkelt göra det med hjälp av e-legitimation på Skatteverkets webbplats: Skatteverket. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du hittar lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr eller i ditt kontrakt.

Och du – glöm inte att kontrollera att du har en giltig hemförsäkring!

Nycklar

Nycklar till lägenheten hämtar och lämnar du hos din husvärd. Om du flyttar in och tar emot nycklarna av den tidigare hyresgästen ska du kontakta din husvärd för att kontrollera att du har fått alla nycklar.

Om gården är bilfri behöver du en särskild bomnyckel för att komma in med flyttbil. Bomnyckel får du låna av din husvärd.

Säga upp lägenheten

Uppsägningstiden på din lägenhet är i regel tre kalendermånader och räknas från sista datumet i den månad som uppsägningen kommer in till oss.

Du kan säga upp ditt lägenhetskontrakt och signera med BankID på Mina sidor.

Det går också bra att skicka en skriftlig uppsägning till oss. Du kan använda utrymmet längst ner på ditt lägenhetskontrakt eller skriva ett brev där du anger att lägenheten sägs upp. Brevet ska innehålla adress, lägenhetsnummer, namn och personnummer, kontaktuppgifter för visning och namnteckning i original. Om ni är flera personer som står gemensamt för kontraktet behöver vi underskrift/signering från båda personerna.

Använd gärna den här brevmallen om du vill säga upp din lägenhet skriftligt: Brevmall uppsägning kontrakt (PDF)

När vi tagit emot din uppsägning får du en bekräftelse på det från oss. Eftersom vi behöver din namnteckning på uppsägningen kan du inte säga upp kontraktet via telefon eller e-post.

När lägenheten sägs upp sägs även hyresavtalet för p-platsen upp per automatik. Du behöver därför inte säga upp eventuell p-plats eller garage separat.

Om du bara vill säga upp en parkering kan du göra det med hjälp avBankID på Mina sidor. Eller använda den här brevmallen: Brevmall uppsägning parkering (PDF)

När du har sagt upp ditt hyreskontrakt är du skyldig att visa lägenheten för nästa hyresgäst.

Avflyttning till äldreboende

Vid flytt till äldreboende är det möjligt att begära två månaders uppsägningstid. Då skall en kopia av kontraktet för äldreboendet eller intyg som styrker att man fått plats på äldreboendet bifogas vid uppsägningen.

Uppsägning av dödsbo

Vid dödsfall kan dödsboet begära en kalendermånads uppsägningstid, om uppsägning görs inom en månad från dödsfallet.
Det här ska bifogas vid uppsägningen:

  • Dödsfallsintyg med släktutredning från Skatteverket.
  • Underskrifter från samtliga dödsbodelägare eller person med fullmakt från samtliga dödsbodelägare att säga upp hyresavtalet.

Skicka in signerat avtal som ska sägas upp ihop med eventuella tillhörande blanketter till:

Bostads AB Poseidon, Box 6156, 400 60 Göteborg

Städning

Börjar det dra ihop sig till flytt? Då är det också snart dags för flyttstädning. Det är viktigt att flyttstädningen är ordentligt gjord. Om lägenheten inte är ordentligt städad när du flyttat kan du bli skyldig att betala för städningen.

Tänk på att allt som hör till lägenheten, till exempel innerdörrar eller hatthylla, ska finnas på plats när du flyttar. Och glöm inte att tömma och sopa förråd och balkong! Kolla gärna in vår checklista för flyttstädning så att du inte har glömt något!

Här hittar du vår checklista för flyttstädning (PDF)

Besiktning

När du har sagt upp lägenheten kommer vi att boka in en tid för besiktning av din lägenhet.

Att tänka på när du flyttar ut

Du ska göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Skatteverket skickar den nya adressen till de flesta myndigheter, företag och viktiga samhällsaktörer.

Vill du ha eftersändning av post beställer du det separat via Svensk adressändring.

Glöm inte att i god tid säga upp de abonnemang som hör till lägenheten – el-avtal, tv, bredband med mera.

bild som visar nyckelknippa

 

Kom ihåg att när du flyttar ska du göra en flyttanmälan hos Skatteverket.