Grannen tipsar!

Daniel trollar med maten

Smoothie på övermogen avokado, brödsallad av gamla korvbröd och fisksoppa på överblivet räkspad. Kocken Daniel Oddhammar bjuder på fantastiskt god mat – gjord på det du trodde var oätligt.

– Vi slänger otroligt mycket mat helt i onödan. Men med ganska små medel är det lätt att minska matsvinnet rejält och få nya spännande rätter på köpet, säger Daniel som bor med sin familj i Guldheden och predikar klimatklok mathållning till vardags för både kockar och vanligt folk.

En februaridag bjuder han oss till sitt kök och lagar mat från rester och överbliven mat ur kyl och frys. Fram kommer ostskalkar, gamla korv- och hamburgerbröd, en övermogen avokado, en burk med räkspad och grönsaksbitar som blivit över.

En stund senare serverar han en uppfriskande smoothie, en fisksoppa i espressokopp, italiensk ”Sallad Panzanella” på korvbröden och så en läcker ”Skalsallad” gjord på skal och grönsaker som ofta går i komposten.

– Man kan äta nästan allt på grönsaker och rotfrukter. I den här salladen är det morotsskal, finskurna bitar från det mörkgröna på purjolöken, roten på broccoli och vitkål samt hatten på paprikan. Tricket är att skära fint, då märker man inte om den blivit lite träig i konsistensen. Smaken är det absolut inget fel på, snarare tvärtom, säger Daniel.
När Daniel föreläser och hjälper restauranger handlar det mycket om att visa skillnaden på svinn och avfall. Att minimera det som till slut går i komposthinken och ta vara på råvarorna. Där finns mycket att vinna.

–Tidigare generationer, som min mormor, var mycket bättre på att ta vara på allt. Hon lärde mig att det viktigaste vapnet man har mot slöseri i köket, det är slickepotten!

Kokbok för snåljåpar!
Du kan läsa mer om hur du kan tänka hållbart i köket i ”Kokbok för snåljåpar”.

Daniels tips för minskat matsvinn:
• Inventera vad som finns hemma (i kyl, frys och torrförråd) och gör en veckoplanering utifrån det. Reservera en av middagarna för rester.
• Köp inte hem mer än det du har tänkt äta under veckan.
• Använd hela råvaran, i princip allt går att äta.
• Ha ordning i kyl och frys. Då kan du lätt se vad som finns hemma och ha koll så att maten inte blir för gammal. Daniels familj har en egen hylla för rester.
• Våga testa nytt – gör en överraskningsrätt av det du har hemma.
• Och använd slickepotten!

 


Brittens smarta snåltips

– Det handlar om att slänga både mer och mindre. Att ta tillvara på det som faktiskt går att äta och först efter det skrapa ner resterna i bruna påsen, berättar hyresgästen Britten Andersson i Haga.

Britten har sorterat avfall i många år, och är noga med att planera sina inköp, frysa in råvaror från storförpackningar och få till goda middagar med det hon har i kylskåpet.
– Men det var först när Poseidons sorteringstävling startade som jag började sortera matrester. Nu har det blivit en vana som känns bra, säger Britten som bor i en trevlig tvåa på en kullerstensbelagd gård i hjärtat av Haga.
Här kommer några bra tips och recept från Brittens skafferi:

BRITTENS RESTSOPPA

1 portion

Ingredienser:
Restgrönsaker du hittar i kylskåpet
Exempelvis en halv lök, en trött blekselleri, en kvarts morot och en potatis.
Kanske en näve linser (röda linser är snabba, kräver 10 minuter koktid)
En kvarts grönsaksbuljong
3-5 dl vatten
Peppar, salt och lite örtkrydda

Så här gör du:
1. Titta i ditt kylskåp
2. Plocka fram grönsaker som är på väg att bli gamla
3. Tärna eller slanta grönsakerna
4. Koka upp vatten i en kastrull
5. Lägg i grönsakerna, börja med rotfrukterna ta löken efter en stund
6. Lägg i linserna så att de får sina 10 minuters koktid
7. Tillsätt grönsaksbuljong som motsvarar mängden vatten (1 tärning till 5 dl vatten)
8. Koka eller sjud soppan tills grönsakerna blir mjuka – ca 10-20 minuter beroende på hur stora bitar du lagt i
9. Mixa soppan om du vill, med stavmixer eller hushållsassistent
10. Smaka av med peppar, salt och örtkrydda
11. Ät tillsammans med ett kokt ägg samt smörgås med valfritt pålägg
12. Delikat!


HIRAMS DRÖMSKINKA

Gillar du julskinka? Vad tusan gör man med den sista biten? Jo, den delikata rätten Drömskinka som TV-kocken Hiram uppfann redan på 60-talet.

4 portioner

Ingredienser:
Den sista biten av julskinkan, motsvarande cirka 12 skivor
1 dl sherry
4 dl vispgrädde
4 dl chilisås
2 tsk curry
1 klick smör om du vill
Salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Skär bort fett och eventuell griljering från skinkan
3. Skär ner resten i skivor
4. Lägg skivorna i en ugnssäker form, häll över sherry och låt marinera om du har tid i någon timme
5. Blanda grädde, chilisås och curry i en skål och häll över skinkan
6. Klicka eventuellt över lite smör – och sätt in i ugnen
7. Låt stå i ugnen i ca 35-40 minuter
8. Ät drömskinkan med pressad potatis


VEGANSK KYLSKÅPSPYTT

Veganmat är bra både för kroppen och miljön. Och liksom i Brittens restsoppa kan man här ta vara på det som finns i kylskåpet. Här kommer ett recept att utgå från.

4 portioner

Ingredienser:
6 potatisar, fast sort
250 gr kålrot
250 gr rotselleri
1 morot
2 gula lökar
Ett paket sojakorvar om man har, alternativt 4 dl kokta linser eller 1 burk bönor för protein.
5 msk matolja, vegetabilisk såklart
3 msk färsk ört (persilja eller basilika)
Salt och peppar

Alternativ:
Det du har i kylskåpet: tärnad vitkål, blomkål, grönkål, palsternacka, linser av alla slag, majs på burk, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök. Chili eller vitlök om du vill ha lite extra smak och hetta.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala rotfrukter som behöver skalas
3. Skär potatis i tärningar. 1×1 cm är ett bra pyttipannamått. Låt rinna av i durkslag och skölj av stärkelsen.
4. Bryn potatisen i 1 msk olja
5. Lägg potatisen i en ugnsform och sätt in i ugnen
6. Tärna kålrot, morot och rotselleri i 1×1 cm tärningar
7. Bryn rotfrukterna i en msk olja i några minuter
8. Lägg över rotfrukterna i ugnsformen
9. Stek löken mjuk i 1 msk olja
10. Om du vill ha med sojakorv, tärna den i 1×1 cm tärningar
11. Bryn korven i några minuter i 1 msk olja, lägg över i ugnsformen
12. Har du istället kokta linser eller bönor, låt rinna av och lägg över i ugnsformen
13. Stek pytten i ugnen tills allt är genomstekt och mjukt, ca 10 minuter.
14. Hacka örterna
15. Ta ut pyttipannan och smaka av med salt och peppar
16. Strö över de hackade örterna
17. Ät gärna pytten med lite grönsallad och rödbetor


BRITTENS YOUGHURTKLIPP

Den sista smakportionen

Har du kvar bara lite yoghurt i ditt paket, och vill ha det sista goa som finna kvar i botten? Men gillar du inte det sista som hårdnat och fastnat i pipen?

Gör som Britten och öppna yoghurtpaketet i botten och gör ett klipp med saxen. Sen klämmer du bara ut den sista härligt feta yoghurten i din skål. Mums!

 

Odla i gårdsförening

Slå dig ihop med grannarna och starta en odlande gårdsförening. Eller finns det kanske redan en där du bor?

Varsågod, här kommer lite inspiration från några av våra odlande gårdsföreningar:

Och så en artikel i Hem och Hyra om Guldgrävarna i Guldheden!

Kolla vilka gårdsföreningar som finns och hur du startar upp här!

–Tidigare generationer, som min mormor, var mycket bättre på att ta vara på allt.