Hoppa till innehåll

Säg hej till grannen!

Småprat i trappuppgången, fika på gården eller bara ett hej i tvättstugan – kontakt med dina grannar bidrar till trygghet i ditt boende vid både vardag och kris. Det här kan du själv göra för att ditt bostadsområde ska bli tryggare.

Tar du hellre trapporna när grannen tar hissen? Då är du långt ifrån ensam. Svenskar är bland de sämsta i världen när det kommer till att ta kontakt med människor de inte känner. Men det finns mycket att vinna på att säga hej.

– Om vi lyckas bryta isen med grannarna känner vi oss både tryggare, mer avslappnade och får en känsla av gemenskap och samhörighet. Vi är ju sammanhangstörstande varelser, säger Daniel Ek som är psykolog.

Endast varannan svensk har en bra relation till sina grannar, visar en undersökning av Svensk Fastighetsförmedling. Däremot skulle sju av tio svenskar vilja att relationen blev bättre. Rapporten visar att ungas grannskräck är värre än äldres. Av de under 30 år har endast 30 procent en bra eller mycket bra relation med sina grannar. För de över 60 år är siffran 64 procent. Båda grupperna har dock en stark önskan om att skapa en bättre relation. Det man enligt undersökningen helst vill göra tillsammans är vardagliga saker som att grilla, anordna loppisar, se om bostadsområdet tillsammans eller låna saker av varandra.

Varannan svensk anser sig ha en bra relation med sina grannar enligt en undersökning av Svensk Fastighetsförmedling.

I Poseidons hyresgästenkät svarar 84 % att de upplever att de har en ganska eller mycket bra kontakt med grannarna.

Så varför är det då så svårt att ta kontakt? Tidsbrist, att man inte har något gemensamt och att det inte finns bra sammanhang eller kontaktpunkter, uppgavs som orsaker i undersökningen. Till viss del handlar det också om den svenska kulturen som inte är lika utåtriktad som i andra länder, menar psykologen Daniel Ek. Man är rädd för att inkräkta på någons privata sfär eller för att upplevas som påträngande eller jobbig.

– Att ta kontakt med någon okänd innebär alltid en risk på så sätt att du inte vet om du får en positiv respons. Men det är värt att ta den risken. Det finns flera undersökningar som pekar på att vi underskattar hur trevligt det är att småprata med en främling och att vi underskattar hur positivt det upplevs av den som blir tilltalad.

Lite småprat med grannar bidrar till att du känner dig både sedd och bekräftad och är särskilt viktigt för personer som inte kommer i kontakt med andra genom jobb eller skola, så som äldre eller sjukskrivna. Då kan de vardagliga kontakterna lindra känslor av ensamhet och isolering. Efterhand kan ytliga kontakter bli en möjlig hjälpkontakt eller till och med en fördjupad vänskap.

– Studier visar att de som hade bra grannsämja upplevde mindre symptom under pandemin. Alltså att man skattade sitt generella mående högre. Att ha ett starkt band till familj eller partner ger så klart större effekt, men kontakt med grannar gjorde ändå skillnad, berättar Daniel Ek.

David Hulterström är Poseidons trygghetsvärd i Västra Frölunda. När han och kollegorna är ute och trygghetsvandrar händer det ofta att hyresgäster vill stanna och prata en stund. Det i sin tur leder till att de vågar ta kontakt när det är något som de undrar över eller behöver hjälp med.

– Jag upplever också att områden där grannarna umgås har en bättre och tryggare atmosfär. Folk är ute och grillar eller fikar vilket i sin tur leder till att oroligheter tenderar att flytta på sig, berättar David och fortsätter:

– Poseidon gör ju mycket för att det ska bli lättare att ta kontakt med sina grannar. Som till exempel att stötta gårdsföreningar och deras aktiviteter. Att delta där är ett bra första steg.

Det finns flera undersökningar som pekar på att vi underskattar hur trevligt det är att småprata med en främling och att vi underskattar hur positivt det upplevs av den som blir tilltalad.

Daniel Ek

Psykolog

Ibland hamnar man snett med grannen. Det bästa du kan göra då är att knacka på och lugnt berätta hur deras beteende påverkar dig, menar psykologen Daniel Ek. Om en granne till exempel spelar hög musik sent på kvällen kan du berätta att du måste upp tidigt på morgonen och att du blir väldigt trött på jobbet när du inte kan sova. Undvik att skriva lappar och personangrepp och tala alltid i jag-form. Om det är du som har orsakat en grannes irritation är det viktigt att lyssna och visa att du förstår, även om du kanske inte håller med. Det gör att personen känner sig hörd. Men det allra bästa är att försöka skapa ett öppet och trevligt klimat innan något händer.

– Det räcker med något litet för att det ska blir en öppning till bekantskap. En kommentar om vädret eller varför inte sätta upp en trevlig lapp om något som du kan hjälpa till med – som till exempel att vattna blommor, säger Daniel Ek.

Så blir du kompis med grannen

  1. Öppna upp med något litet. Ett hej på gården, en kommentar om vädret när ni möts i trappan eller en fråga om vilken våning personen bor på, kan räcka för att bryta isen.
  2. Starta en Facebookgrupp. Gör en grupp för huset eller grannskapet. Då blir det enklare att kommunicera och till exempel bjuda in till aktiviteter. Varför inte styra upp en gårdsfika eller en loppis?
  3. Berätta när du ska ha fest. Sätt upp en trevlig lapp och berätta att du ska ha fest och att grannarna gärna får knacka på om de blir störda av ljudet. Om det är läge kan du bjuda in dem till festen.
  4. Be om hjälp. Sätt upp en lapp och se om någon i grannskapet har möjlighet eller kunskap att hjälpa dig med det du behöver. Exempelvis hundpassning eller något tekniskt.
  5. Byt tjänster med varandra. Om du är särskilt bra på något kan du erbjuda dina grannar en tjänst. Skriv ett inlägg i Facebookgruppen eller sätt upp en lapp på gården. Det finns garanterat många kompetenser i grannskapet och det kan vara en bra ingång till att lära känna varandra.
  6. Välkomna nyinflyttade. Passa på att bädda för gemenskap när någon ny flyttar in. Plinga på och säg hej eller byt några ord när ni springer på varandra. Några ord gör stor skillnad för känslan av att känna sig välkommen.

Artikeln publicerades i I Våra Kvarter magasin nr 2, 2024. Text: Maria Bard. Foto: Mikael Göthage.


Relaterade nyheter

Öppettider och aktiviteter under helgerna

Under jul- och nyårshelgerna har vi stängt från den 23 december till den 1 januari. Vi är åter igen den 2 januari. Passa på att besöka våra och Göteborgs Stads...

Nya hyror från den 1 januari

Från den 1 januari höjs hyran för bostäder och parkeringar.

Nytt nummer av vårt magasin ute!

Nu har ett nytt nummer av "I våra kvarter Magasin" delats ut till alla hyresgäster.