Därför mår vi bra av att heja på grannen
Att småprata med grannen eller heja på kassörskan är viktigare än vad du tror. Forskning visar att ytliga relationer betyder mycket för välmåendet och känslan av trygghet.
Grannarna Madeleine Vargfrost och Towe Dolmseth från Frölunda håller ofta varandra sällskap när de går ut med hundarna på kvällen eller så ses de i tvättstugan för att tvätta tillsammans. Skulle det hända någonting så kan de alltid höra av sig till varandra, men också till andra i grannskapet som de har lärt känna.
– Jag tycker det är positivt att man känner igen folk när man är ute. Man vet vilka de är och var de bor. Det är inte bara okända ansikten, säger Towe och Madeleine instämmer.
– De sista åren har jag ibland mått väldigt dåligt, då har jag kunnat ringa till Madeleine som har kommit över. Men hade jag inte fått tag på henne så hade jag nog ringt en annan granne här bredvid. Jag har fått bra kontakt med fler grannar, berättar Towe.
Tunna band viktigt
Cecilia Henning är docent i socialt arbete och har länge forskat på sociala nätverk och relationer. Tillsammans med ett par kollegor introducerade hon begreppet tunna band, som beskriver relationer som inte är lika starka som de man har till nära vänner och familj.
– Den här typen av ytliga kontakter i grannskapet visade sig vara mycket viktigare och intressantare än vad vi tidigare hade trott. Både äldre och yngre människor tycker att det ger en positiv känsla när man hälsar på varandra och kanske byter några ord. Det bidrar till trivsel och känslan av att man tillhör ett lokalt sammanhang, säger Cecilia Henning.
Cecilia definierar tunna band som ytliga men återkommande kontakter som uppstår och upprätthålls i olika vardagliga sammanhang. De tunna banden bidrar till gemenskap och förstärkt identitet. Mer konkret skapas det tunna bandet i mötet med människor som vi regelbundet stöter på i vår omgivning men inte blir privata med. Som till exempel kassörskan, busschauffören eller grannen. Relationerna är med andra ord ganska kravlösa och kräver inte mycket mer än ett hej och lite vänlighet.
Tryggare boende
Bland grannar har de ytligare relationerna visat sig vara särskilt betydelsefulla eftersom de ger en känsla av ökad trivsel och trygghet. Dessutom bäddar de för en bättre grannsämja.
– Ju fler tunna band det finns i grannskapet, desto färre konflikter blir det. De konflikter som uppstår blir dessutom lättare att lösa eftersom det är mycket enklare att prata om det om man har lite kontakt och har pratat med varandra innan. Vi tar också större hänsyn om det finns många tunna band, berättar Cecilia.
Enligt Cecilia är det är inte alltid som de ytliga relationerna går över till något djupare, men ibland händer det att man av olika skäl kommer varandra närmare och utvecklar en vänskap. De särskilda skälen kan till exempel vara ett barn eller en hund som ger en anledning till att prata lite mer och kanske upptäcka att man skulle vilja träffas i andra sammanhang också.
Madeleine har själv upplevt att hon har kommit vissa grannar närmare eftersom de har djur som gemensamma nämnare. Det har bidragit till närmare relationer som hon känner att hon kan förlita sig på.
– Skulle det verkligen behövas hjälp så ställer man givetvis upp. Många av oss har djur och det är skönt att veta vilka man kan lita på, vilka man kan lämna sin hund till om något skulle hända. Det är en trygghet, säger Madeleine.
– Ju fler tunna band det finns i grannskapet, desto färre konflikter blir det.
Cecilia Henning
Docent i social arbete
Texten publicerades i IVK Magasin, nr 1, 2020
Text: Sandra Bergström