
Förra hösten gjorde Poseidon om odlingsytan vid Baron Rogers gata, som i många år använts av gårdsföreningen Backarödodlarna. Ytan nollställdes helt och fick nya grusgångar, odlingslådor fyllda med välgödslad odlingsjord och det bildades en ny förening tillsammans med Katjaodlarna som odlat på Katjas gata. I början av året fick gamla och nya medlemmar anmäla intresse att vara med, det blev 40 medlemmar till slut som samsas om cirka 60 odlingslådor. Nu har första säsongen gått och det firades med en skördefest lördagen den 27 september.
– Nu får man ha sina odlingslådor säsongsvis och den 26 oktober ska allas pallkragar vara tömda, sedan grävs de ur av höstlovsarbetande ungdomar. Det innebär att det inte går att övervintra växter i odlingslådorna, som man kunnat tidigare. Nästa år får man söka odlingsplats igen och kan få minst två pallkragar, såvida inte fler än 60 personer söker. Men det finns plats att sätta fler pallkragar på ytan i så fall, säger Poseidons boendeutvecklare Frida Jonsson.
Hon sitter med i Backarödodlarnas styrelse, stöttar och styr upp så att det ska bli rättvist för alla i föreningen. Frida har bjudit in till skördefesten och det kommer ett 20-tal medlemmar som umgås på odlingsytan, solen skiner och Frida serverar grillade hamburgare och fika. Poseidons utvecklingsledare Thobias Carlsson hjälper till.
– Det betyder så mycket att vi får ha en plats att odla på, jag är här varje dag och sköter om mina odlingar. Många har med sig kaffe, te eller saft och vi fikar tillsammans här. Vi lär oss av varandra, säger odlaren Aziza.

Azizas lyckade korianderodling
– Med tips från några grannar här så lyckades jag för första gången med att odla koriander. Jag har skördat massor, fryst in och äter den varje dag i sallad. I mitt hemland Etiopien är koriander medicin, den balanserar hormonerna, berättar Aziza och visar nyskördad koriander hemma i köket.

Mahbob odlar svarta tomater!
– De här svarta tomaterna är väldigt goda och sötare än vanliga tomater. Fröna tog jag från tomater jag köpte i mataffären och det lyckades väldigt bra att odla dem. Tre kilo potatis, squash och morötter har jag också skördat i år. Jag är här varje dag och vattnar, rensar och sätter nät mot rådjuren.

Tahre odlar kronärtskockor och zucchini
– 25 stora zucchini blev det i år, tre kilo potatis, persilja, kronärtskockor och en krydda som jag inte vet det svenska namnet på. Den används mycket i persisk mat, säger Tahre som odlat i många år.

Vinblad, kryddor och nostalgi för hemlandet
– Olika sorters basilika, mynta, oregano, bockhornsklöver, tomater och rosa hallon finns det i mina odlingar. Från vinrankorna så skördar jag vinblad till maträtten dolme. I Iran är jag uppväxt med stora trädgårdar där vi odlade frukt och grönsaker, så det är mycket nostalgi för mig att kunna odla de grödor som jag är uppväxt med. Så är det för många i den här föreningen, säger Homeira.
Vill du odla med dina grannar?
Kontakta din lokala förening och be att få vara med! Backarödodlarna har medlemsmöte den 25 februari, anmäl dig till mötet om du vill gå med i föreningen genom att skicka ett mejl till Poseidons boendeutvecklare Frida Jonsson: frida.jonsson@poseidon.goteborg.se
Undrar du något om gårdsföreningar i Backa, Kville eller Ramberget? Skicka ett mejl till Frida!
Här hittar du allt om Poseidons gårdsföreningar