Hoppa till innehåll

Trivseltips

I ett flerbostadshus bor man nära sina grannar. Det kräver att man tar hänsyn till varandra. Här har vi samlat några av våra trivselregler som gör det enklare och trivsammare att bo nära varandra.

Balkongen och uteplatsen kan vara en härlig del av lägenheten – speciellt på sommaren. Men glöm inte att ta hänsyn till grannen när du använder den. Här kommer några tips att tänka på:

  • Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen – de kan ramla ner och skada andra.
  • Skaka inte mattor eller annat från balkongen – det kan ramla ner smuts till grannen eller på förbipasserande.
  • På balkonger och uteplatser är det inte tillåtet att grilla med öppen låga, det vill säga med kol- eller gasolgrill, på grund av brandrisken. Om du har gott om plats och vill kunna grilla kan du i stället använda en elgrill, förutsatt att grannarna inte blir störda.
  • Om du röker på balkongen – visa hänsyn så att grannen inte störs av röken.
  • Du som har en uteplats ansvarar själv för att den ser vårdad ut och för att sköta grönytorna och eventuella häckar. Vill du ändra något på din uteplats behöver du stämma av med oss först.

Temperaturen i din lägenhet ska hålla minst 20 grader. Det gäller i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i vardagsrummet.

För att termostaterna på dina element ska fungera ska elementen stå fria och inte isoleras av möbler eller tunga gardiner. För att ventilationen ska fungera är det viktigt att ventilerna är öppna och fria från damm. Ta därför för vana att regelbundet torka av ventilerna. Drag i lägenheten beror ofta på igentäppta ventiler.

Att hålla en jämn och lagom varm lägenhetstemperatur är ett sätt att spara på energi och miljö. Vädra hellre med fönstret vidöppet i fem minuter i stället för att ha det på glänt en längre tid. Det är mer effektivt och du bevarar en behaglig temperatur inne.

Så värms din lägenhet

Innemiljökontroll
Vart femte år besöker vi din lägenhet för att kolla innemiljön. Besöket tar cirka 20 minuter och under besöket tittar vi på att brandvarnaren fungerar att varmvattnet har rätt temperatur, att ventilationen fungerar och att din lägenhet har rätt temperatur.

Radon
Poseidon arbetar kontinuerligt med att mäta och åtgärda fastigheter med förhöjda värden av radon. Ett bra sätt att få ner radonvärdet och få ett bättre inomhusklimat är att se till att ventilationen fungerar som den är tänkt.

Se vår boskolefilm om luft och värme

Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Här hittar du några vardagstips för hur du underhåller hemma. Kolla gärna in vår lilla boskola med tio korta filmer om sådant som är bra att veta när man bor i hyresrätt!

Golv
Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet och använd inte för mycket vatten eller starka rengöringsmedel när du städar golven.

Kyl och frys
I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur. Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet – annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet.

Köksfläkt
I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin kan du diska filtret i maskinen.

Om du har kolfilterfläkt – kontakta din husvärd för instruktioner om rengöring.

Toalett och badrum
I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet.

Avloppet
Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv – kontakta din husvärd som kan hjälpa dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra frätande kemikalier.

Brandvarnare
Varje lägenhet är utrustad med en brandvarnare. Kontrollera att din brandvarnare fungerar regelbundet genom att trycka på knappen på utsidan. Om du behöver byta batterier – plocka ned den och sätt i ett nytt batteri. När batterierna håller på att ta slut i brandvarnaren ger den ifrån sig en kort varningssignal. Om du skulle sakna en brandvarnare i lägenheten – kontakta oss, så fixar vi en brandvarnare till dig!

Se hur du kollar din brandvarnare:

 

För att alla ska trivas i tvättstugan har vi listat några enkla trivselregler som gör tvättandet till ett rent nöje:

  • Håll tvättiden. Tvätta bara under din bokade tvättid.
  • Ta hand om maskinerna. Färga inte kläder och häll aldrig i extra vatten i maskinen. Mattor och skor får inte tvättas i den vanliga tvättmaskinen. Använd i stället grovtvättmaskinen om det finns en sådan.
  • Mindre tvättmedel. Vi har mjukt vatten i Göteborg – använd därför en mindre dosering av ditt tvättmedel.
  • Håll rent. Städa efter dig enligt städinstruktionen i tvättstugan så att din granne möter en ren och fräsch tvättstuga.
  • Anmäl fel. Är något trasigt eller saknas det städutrustning? Enklast gör du en serviceanmälan i vår boendeapp!

Se vår film om tvättvett

Trappuppgångarna är din utrymningsväg och räddningstjänstens väg in om det skulle inträffa något i din lägenhet. Håll trappuppgångar och entréer fria från cyklar, barnvagnar, skor, mattor och leksaker. Rökning i trapphusen är förbjuden.

Förråd
Till de flesta lägenheter ingår ett förråd. Du ser själv till att ditt förråd har ett lämpligt lås. Poseidon ansvarar inte för ägodelar som förvaras i förrådsutrymmen. Tänk på att inte förvara saker som är värdefulla eller svåra att ersätta, som fotoalbum eller dokument, i källarförrådet. Källare är fuktiga och det finns risk för översvämning, så förvara inte saker i papplådor på golvet. Använd hellre plastlådor eller sätt upp en förvaringshylla.

Cykel- och barnvagnsrum
I de flesta hus finns förvaring för cyklar och barnvagnar. Cykel- och barnvagnsrummen är endast till för cyklar respektive barnvagnar. Poseidon ansvarar inte för ägodelar som förvaras i dessa utrymmen. Tänk på att barnvagnar och andra ägodelar aldrig får förvaras i trapphusen.

Om du är osäker på var ditt närmsta förvaringsrum finns – kolla på Mina sidor eller kontakta oss.

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Men tänk på att hundar och katter inte får rastas på gården och att de alltid ska hållas kopplade i området.

Tänk också på att det bor många allergiker hos oss så ta inte med husdjur till tvättstugan och tvätta inte textilier med djurhår i de gemensamma tvättmaskinerna.

Mata inte djur och fåglar på gården eller från din balkong, det kan locka till sig skadedjur.

Ta hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Det gäller dygnet runt, men är förstås extra viktigt sena kvällar och tidiga mornar. Om du ska ha fest:

  • Prata gärna med dina grannar i god tid före, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn.
  • Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att grannar inte störs.
  • Som lägenhetsinnehavare är det du som ansvarar för att dina gäster och besökare inte stör grannarna.

Om du blir störd av ljud och oljud kan du under arbetstid kontakta oss via kundservice på 031-332 10 00.

Om du blir störd under kvällar, nätter eller helger kontaktar du Störningsjouren på telefon 031-80 50 75.

Läs mer om vad som händer när du kontaktar Störningsjouren.

Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din lägenhet är det viktigt att du genast anmäler det så att du får rätt hjälp. Vägglöss har till exempel blivit vanligare i Sverige. Främsta orsaken är att vi reser mer, men de kan även följa med begagnade möbler hem från loppmarknaden. Du kan inte göra dig av med vägglöss på egen hand, utan det är viktigt att du då genast kontaktar Anticimex.

Så skyddar du dig mot vägglöss 

Som hyresgäst får du kostnadsfri rådgivning och sanering från Anticimex när du behöver.  Kontakta därför Anticimex direkt på telefon 075-245 10 00 eller kundservice.goteborg@anticimex.se.

Använd anvisade parkeringar för bil, motorcykel, cykel och moped.

Cyklar, mopeder och motorcyklar får inte ställas mot husfasader eller parkeras i entréer eller trapphus.

Det är inte tillåtet att köra moped, motorcykel eller annat motor- eller eldrivet fordon inne på våra gårdar.

Har du parkering eller garage behöver du själv skotta din parkeringsplats och utanför garageporten när det kommer snö.

Hos oss är det rökfritt inomhus för alla nya kontrakt som skrivs.

Det betyder att du inte får röka i lägenheten eller i allmänna utrymmen som trappuppgångar, tvättstugor och källare.

Det är inte heller tillåtet att röka på balkongen eller uteplatsen om det stör andra.

Även våra lekplatser är rökfria.

Flyttar du in i en nyproduktion är det även rökfritt på balkonger, uteplatser och gårdar.