Hoppa till innehåll

Nytt liv i död ved

Trave ved med hus i bakgrunden

Bland husen i Kortedala blir ved hem åt insekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du går genom våra områden kanske du stöter på en hög med ved i en dunge. Du undrar förmodligen varför den ligger där och skräpar. Faktum är att det inte alls är skräp, utan hem och skafferi åt viktiga hyresgäster.

När man röjer naturmark är det vanligt att städa bort pinnar, löv och döda träd. Men väldigt många av våra insekter är direkt beroende av död ved, förklarar Leon Martini, utemiljöchef på Poseidon

– Ju mer vi städar, desto fler arter städar vi bort. Ju mer vi låter vara orört, desto större artrikedom får vi. Med små och enkla medel kan vi gynna fler fåglar, insekter och svampar att finnas till. Därför ser vi till att spara död ved i ordnade vedhögar. Du kan ofta hitta dem i anslutning till vår naturmark i närheten av fastigheten, berättar Leon.

På flera platser har vi även ställt ut lövkomposter. Istället för att köra bort löven, komposterar vi dem på plats och skapar egen jord, som anävnds till planteringar, träd och gräsmattor. Komposten innehåller bara löv och grenar, så inget ätbart som till exempel kan dra till sig råttor. Möjligtvis kommer en igelkott eller groda att använda lövkomposten för att övervintra.

Fler hem i staden – åt fåglar, insekter och fladdermöss

Det behövs fler hem i Göteborg. Inte bara för oss människor, utan även för våra bevingade hyresgäster. När det är lågsäsong för gräsklippning och snöröjning passar våra miljövärdar på att snickra holkar så att fler ska hitta hem hos oss.

– Fåglar och insekter har svårt att hitta bon i stadsmiljön där det är ont om gamla träd och död ved. Så det här är vårt sätt att bidra till mer liv och biologisk mångfald i staden, berättar Elisabeth Arntzen, miljövärdssamordnare i distrikt Kortedala.

Holkarna får olika utseenden och olika storlekar på hålen för att passa så många som möjligt. Några holkar kommer att locka till sig fåglar, andra byggs som insektshotell och några folkar kommer att locka fladdermöss.

Ta gärna en titt upp i träden nästa gång du är ute på promenad. Kanske har en av holkarna blivit ett hem till en bevingad granne i just ditt område?