Hoppa till innehåll

Södra Kortedala

Om området

Om Södra Kortedala

Kortedala norr om Göteborg är ett naturskönt bostadsområde med gott om strövområden. När området växte fram under 1950-talet tävlade arkitekterna om att formge husen och passa in dem i den kringliggande terrängen. Idag präglas Kortedala av en varierad bebyggelse, från högre hus med vidunderlig utsikt till vackert insprängda låghus- och villaområden längs slingrande vägar. Lägenheterna är från ettor på 40 kvm till femmor på 113 kvm.

Historik

Från början var Kortedala tänkt att vara göteborgarnas fritidsområde. Men under 1950-talet växte Göteborg snabbt och området fick upplåtas för bostadsbyggande. En helt ny stadsdel med skolor, närservice, fritidsområden och väl genomtänkta kommunikationer skapades i ett enda sammanhang. Kortedala var faktiskt vid den här tiden det enskilt största området i Sverige, som planerades på detta övergripande sätt.

Husen och lägenheterna

Husen i området är omsorgsfullt planerade och de vanligaste fasadbeklädnaderna är puts och tegel. Den unika 1950-talsarkitekturen har tagits till vara under renoveringarna och några av Poseidons hus har K-märkts för sin tidstypiska karaktär. I en av lägenheterna på Adventsvägen i norra Kortedala huserar Kortedala museum. Här träder besökaren in i ett typiskt 1950-talshem.

Samtliga lägenheter i Södra Kortedala har tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. I höghusen har lägenheterna inglasad balkong. På Månadsgatan är alla lägenheter försedda med två balkonger. Mellan husen i Kortedala bildas lummiga parker med plats för lek och umgänge. Utspridda på gårdarna i hittar du grillplatser, sittgrupper, lekplatser och ett och annat konstverk.

Finns i området

I Kortedala är det nära till service var man än bor. Förutom ett stort antal skolor förskolor finns goda möjligheter till fritidsaktiviteter, exempelvis skridskoåkning i ishallen Isdala nära Kortedala Torg. På Kortedala torg finns ett brett utbud av service och en livlig torghandel. Hela området gränsar till Lärjedalens natursköna reservat. Här bor du nära vårdcentraler samt cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Timjan

Gårdsföreningen för dig som har gröna fingrar och vill odla på Timgatan 10-20.