Hoppa till innehåll

Sanna

Om området

Om Sanna

Det höga och ljusa läget nära havet i Sanna, eller Sandarna som det också kallas, har attraherat människor i alla tider. Flera av våra fastigheter i Sanna byggdes under 1940-talet och ligger i parkliknande områden med stora gräsytor mellan sig. Många av bostäderna har en spännande panoramautsikt över hamnen, hamninloppet och Älvsborgsbron. Andra är byggda på 1990-talet. Gemensamt för nästan alla våra lägenheter i Sanna är att de är ljusa och har genomsikt – det vill säga fönster på båda sidor av huset.

Historik

Redan för cirka 8000 år sedan fanns bosättningar i Sanna och området har haft många olika typer av bebyggelse fram till modern tid. Det var därför naturligt att blickarna föll på Sanna, eller Sandarna som det också kallas, när Göteborg expanderade under mellankrigstiden. Läget var förträffligt för moderna bostadskvarter.

En av den svenska funktionalismens ledande gestalter och senare stadsplanechef i Göteborg, Uno Åhrén, fick i uppdrag att rita merparten av Sanna. Hans lösningar med stilrena fyravåningshus i putsade fasader, vackert inpassade i den kuperade terrängen och med gott om grönytor runt om, blev mycket uppskattade. 1945 stod området helt färdigt.

Husen och lägenheterna

Utmärkande för Sanna är den lummiga och kuperade terrängen mellan husen. Här finns vackra planteringar samt grillplatser och parkbänkar, som är väl skyddade från insyn genom buskage och sluttningar. Flera av husen i Sanna som byggdes under 1940-talet var så kallade barnrikehus, där man bara fick lägenhet om man hade minst tre barn. Trots sitt syfte är de flesta lägenheterna tvåor eller treor. Vi har även hus byggda under 1990-talet.

Gästlägenhet på Brännögatan

I området finns en övernattningslägenhet på Brännögatan 2 med plats för 4 personer. Den kan du hyra om du har långväga besök.

Finns i området

På Fridhemsgatan finns ett mindre köpcenter med bland annat en livsmedelsaffär. Eftersom Sanna och Gråberget gränsar till Majorna och Mariaplan är serviceutbudet stort på bara några minuters avstånd. Här har du promenadavstånd in till city, samt cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Sanna just nu:

Hyttan

Mysig pallkrageodling för grannarna på Jordhyttegatan.

Miljönären i Sandarna

Gratisbutik / återbruk på gaveln på Öckerögatan 3 C, botten. Öppettider: Tisdagar jämna veckor kl 18:00-19:30 och första lördagen i månaden kl 14:00-16:00. Följ gärna gårdsföreningen på Facebook ”Miljönären i Sandarna” där lägger vi ut senaste nytt. Finns även anslag på dören.

Är du nyinflyttad i området kom förbi ta en fika passa på att ställa frågor om området vi hjälper gärna till. Vill du vara med att engagera dig i gårdsföreningen kontakta Cecilia von Elern på mejladress cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se .

Kryddhyllan

Grannarna på Donsögatan och Fridhemsgatan odlar bakom Donsögatan 26-30.

Pallar du?

Odlar i pallkragar utanför Orustgatan 16 och ordnar trivsel på gården.

Sandarnas Bastu

Gårdsföreningen ordnar trivsel både inne och ute för sina grannar. De gör fint på gården med fina blomkrukor. Bastu och gemensamhetslokal för dig som bor på Öckerögatan 2-6 och Karl Johansgatan 162.

Talldungen

Bakom Orustgatan 18 umgås grannarna och det odlas för fullt i pallkragarna.

Vi pallar inte

Grannarna på Öckerögatan 5 och 6 odlar vid trappan ned till Karl Johansgatan.