Hoppa till innehåll

Redbergslid

Om området

Om Redbergslid

Redbergslid med sina välbevarade landshövdingehus alldeles bakom Redbergsplatsen är en byggnadshistorisk skatt. Med sitt centrala läge, sin historiska miljö och stora variation på bostäder är Redbergslid ett mycket attraktivt område att bo och leva i. Insprängd i den göteborgstypiska bebyggelsen finns grönskande gårdar, som utgör oaser för både barn och vuxna. Lägenheterna varierar från ettor och fyror till någon enstaka femrummare. Storlekarna varierar mellan 28 kvm till 117 kvm för den största etagevåningen.

Redbergslid genom åren

I Redbergslid, alldeles bakom Redbergsplatsen, förflyttas man ett antal decennier tillbaka i tiden. Bebyggelsen består till största del av landshövdingehus och hela området betecknas som ett kulturminnesområde. Landshövdingehusen, de flesta byggda under 1920-talet, är i stort sett oförändrade utvändigt, men invändigt har de genomgått varsam modernisering i olika etapper.

Om husen och lägenheterna

De flesta husen i området har spröjsade fönster och fasader som bevarats intakta. Vissa bostäder har kvar gamla detaljer i inredningen såsom jungfrukammaren innanför köket eller gamla skänkskåp. Innanför fasaderna gömmer sig prunkande gröna gårdar, väl skyddade från trafikbuller och insyn. I området har samtliga fastigheter portlås.

Finns i området

Tillgången till service kring Redbergslid är mycket god. Förutom närbutikerna i området är det promenad- och cykelavstånd till Olskrokstorget och Redbergsplatsen med livsmedelsaffär, diverse butiker, vårdcentral och torghandel. I området finns flera förskolor och två grundskolor. För naturmänniskan är steget inte långt till friluftsområdet kring Skatås och Delsjön med motionsslingor, bad, fiske och ridskola. Du har nära till cykelleder och kollektivtrafik samt hubbarna Redbergsplatsen och Olskroken med linjer som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar

De här gårdsföreningarna är aktiva i Redbergslid just nu:

Vättlefjäll

Gårdsföreningen planterar fina blommor i krukor och ser till att grillplatsen är trevlig, för alla som bor på gården som inramas av Örngatan 10, Uddevallagatan 2-6, Uddevallaplatsen 1-23 och Ånäsvägen 9.

Odlingsföreningen i Redbergslid

Gårdsföreningen för dig som vill pröva dina ”gröna fingrar” och bor på någon av adresserna Stockholmsgatan 2-6 A-D, Härlandavägen 12 A-C, Bagaregårdsgatan 7 A-D, Viloplatsen 3 A-D eller Viloplatsen 5 A-C. Här odlar man gemensamt i pallkragar och ibland avslutar man på kvällen med att grilla på den fina grillplatsen.

Ejdern

För dig, som bor på Ejdergatan 14-30 och vill odla, grilla och umgås på gården med dina grannar.

Valåsen

På torsdagarna vävs det i lokalen på Svangatan och på hösten och våren planteras blommor i krukorna på gården. Varje år ordnar gårdsföreningen en mycket uppskattad adventsfest för alla grannar, som bor på Ejdergatan 5-11, Ånäsvägen 23- 25, Svangatan 8-12 och Stockholmsgatan 26- 30. Gillar du att sticka? Välkommen till stickcaféet på Svangatan 10 på på torsdagar kl 18.30-21.00.

Alekätt

Föreningen ordnar trivsel på gården för boende på Uddevallaplatsen 2, där man planterar och grillar ihop.

Kaprifol

Gemenskap för grannarna på gården Uddevallaplatsen 8-16 och Uddevallagatan 8 och 16. Gårdsföreningen odlar, planterar i krukor och ordnar trevliga grillkvällar och fikastunder för grannarna.

Halleberg gårdsförening

Grannarna på Bagaregårdsgatan 7 och Viloplatsen 5 ser till att gården både blommar och är trivsam för som vill umgås ute.

Tillbaka till Framtiden

Grannarna odlar både trivsel och växter på gården Kungälvsgatan 9 A-B, Uddevallagatan 16 A-C och Stockholmsgatan 20.