Hoppa till innehåll

Olivedal

Om området

Om Olivedal

Mitt emellan Linnégatans livliga myller och Hagas pittoreska kullerstensgator ligger våra fastigheter i Olivedal. Här bor du centralt med tillgång till Linnégatans restauranger, caféer och småbutiker. Våra fastigheter här har generösa gårdar med gott om plats för lek och umgänge. I Olivedal har vi 144 lägenheter med storlekar från ett rum och kök på 31 kvm till femmor på 120 kvm.

Historik

Olivedal sträcker sig från Stigbergets höjder i väster via svackan längs Vegagatan upp över Nordhemsberget och ner mot Linnégatan i öster. Området kring Olivedal var länge en utpräglad bostadsstadsdel uppdelad i landshövdingehus i väster och en stenhusdel i öster. Från början av sekelskiftet fram till 1950-talet var Olivedal den befolknings- och barnrikaste stadsdelen i hela Göteborg. Olivedals trähusbebyggelse omkring Vega- och Jungmansgatorna började rivas 1956 efter beslut om en ny stadsplan. Den sista resten landshövdingehus i området kring korsningen Prins- och Vegagatan försvann så sent som 1981. Idag består området till allra största del av stenhusbebyggelse med tegelklädda fasader.

Poseidons hus i det kvarter som utgör Vegagatan, Prinsgatan och Plantagegatan är sju våningar höga och bildar en skyddad innergård med lekplats, sittgrupper och grill.
Putshuset på Landsvägsgatan 38 har mycket gammal charm bevarad och från några av lägenheterna har hyresgästerna en underbar utsikt över Linnégatan mot Oscar Fredriks kyrka och några även Skansen Kronan. På baksidan finns en stor gård med gott om plats att sitta och egen grill. Här har hyresgästerna startat en gårdsförening för att göra sin gård ännu trivsammare.

Gästlägenheter

Du som bor i Olivedal har möjlighet att hyra en av gästlägenheterna i Haga om du skulle få besök. I lägenheten på Landsvägsgatan 16 finns plats för fem personer. I lägenheten som ligger på Mellangatan 25 finns plats för 6 personer.

Finns i området

Olivedals centrala läge betyder förstås att man har promenadavstånd till det mesta och stadskärnans hela utbud av shopping, service, nöjen och kommunikationer. Du har också nära till buss- och spårvagnshållplatser och hubben Järntorget som tar dig vidare över hela stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar. Utmed Linnégatan och Järntorget finns ett stort utbud av restauranger och barer. Vandrar man Linnégatan västerut möter man Slottsskogen, en oas för picknick och motionerande för många göteborgare.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Olivedal just nu:

Plantagen

Grannarna på Plantagegatan 6 A-C sköter om den mysiga gården med både krukor och rabatter. De har också ordnat en Återbruksrum.