Hoppa till innehåll

Norra Kortedala

Om området

Om Norra Kortedala

Kortedala norr om Göteborg är ett naturskönt bostadsområde med gott om strövområden. När området växte fram under 1950-talet tävlade arkitekterna om att formge husen och passa in dem i den kringliggande terrängen. Idag präglas Kortedala av en varierad bebyggelse, från högre hus med vidunderlig utsikt till vackert insprängda låghus- och villaområden längs slingrande vägar. Lägenheterna är från ettor på 21 kvm till femmor på 116 kvm, de flesta med balkong och flera i markplan med uteplats.

Historik

Från början var Kortedala tänkt att vara göteborgarnas fritidsområde. Men under 1950-talet växte Göteborg snabbt och området fick upplåtas för bostadsbyggande. En helt ny stadsdel med skolor, närservice, fritidsområden och väl genomtänkta kommunikationer skapades i ett enda sammanhang. Kortedala var faktiskt vid den här tiden det enskilt största området i Sverige som planerades på detta övergripande sätt, utifrån naturen.

Husen och lägenheterna

De allra flesta av våra lägenheter är tvåor eller treor. Husen i området är omsorgsfullt planerade och de vanligaste fasadbeklädnaderna är puts och tegel. Den unika 1950-talsarkitekturen har tagits till vara under renoveringarna och några av Poseidons hus har K-märkts för sin tidstypiska karaktär. I en av lägenheterna på Adventsvägen huserar Kortedala museum som visar ett typiskt 1950-talshem. Vid Adventsvägen ligger även våra tre nybyggda hus, som rymmer 128 lägenheter. Husen smälter väl in i bebyggelsen och är en del av stadens jubileumssatsning Bostad2021.

Mellan husen bildas lummiga parker med plats för lek och umgänge. Utspridda på gårdarna i Kortedala hittar du grillplatser, sittgrupper, lekplatser och ett och annat konstverk. På April- och Decembergatan kan hyresgäster med gröna fingrar utnyttja det gemensamma växthuset.

Finns i området

I Kortedala är det nära till service var man än bor. Förutom ett stort antal skolor och förskolor finns goda möjligheter till fritidsaktiviteter, exempelvis skridskoåkning i ishallen Isdala. På torget finns apotek, bibliotek, livsmedelsbutik, restauranger och en livlig torghandel. Vid Citytorget längre norrut finns fler butiker, likaså runt Årstidstorget. Hela området gränsar till Lärjedalens natursköna reservat.

Vårdcentraler finns i området och du har nära till cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Norra Kortedala:

Lergöken

För dig som vill dreja och göra konstverk i lera på tisdagar och torsdagar klockan 16.00-19.00 i lokalen på Allhelgonagatan 26.

Adventsklotet

Välkommen att spela boule på måndagar och torsdagar på banan bakom Adventsvägen 18! Det spelas även biljard och fikas i lokalen på  Vårfrugatan 6.

Växthuseffekten

Om du bor på Decembergatan 34-50 kan du vara med och odla i örtagården och i växthuset bakom Decembergatan 44.

Annandagsgatans vävstuga

Vill du väva eller handarbeta? Då är detta gårdsföreningen för dig! Trivsel för händiga grannar.