Hoppa till innehåll

Kyrkbyn

Om området

Om Kyrkbyn

Kyrkbyn ligger nära Kyrkbytorget på Hisingen. Det är ett trivsamt område med gott om gröna ytor och plats för aktiviteter. Naturen stäcker sig ända fram till husen. Norra Älvstrandens hamnstråk och växande utbud av service ligger bara ett stenkast bort. Våra hus i Kyrkbyn och Lundby, som också ingår i området, varierar mellan allt från göteborgstypiska landshövdingehus och tre- och flervånings 1950-talshus till Fyrväpplingsgatans nybyggda hus. Lägenheterna är från ettor på 38 kvm till fyror på 97 kvm.

Historik

Kyrkbyn har en rik och spännande historia. Mycket tyder på att en hednisk offerplats låg i området innan kristendomen spred sig under 1000-talet. Ända fram till freden i Roskilde 1658 gick gränsen mot Norge precis utanför byn och invånarna fick många gånger ta konsekvenserna av norska och danska härförares härjningar i området.
Än idag finns här Gamla Lundby Kyrka som daterar sig tillbaka ända till 1300-talet med sin gotiska spetsbågsliknande ingångsportal. Gårdarna kring kyrkan blev grunden till en växande by. När industrialismen och varven växte fram behövdes fler bostäder. Flera av bostäderna i Lundby byggdes från 1930-talet, i Kyrkbyn byggde man från 1950-talet och framåt.

Lundby

Lundby har karaktären av småstad med lugn stämning och barnvänlig atmosfär. Poseidons fastigheter ligger på varsin sida om Lundby nya kyrka, med den gröna kyrkoparken mitt emellan. Fastigheterna i området utgörs av så kallade landshövdingehus med kringbyggd gård samt äldre trevåningshus i längor.

Kvarteret Kaniken

Kvarteret Kaniken består av ett landshövdingehus med en lummig innergård med stora möjligheter att umgås och leka.

Bautastensgatan och Lambergsgatan

Fastigheterna på Bautastensgatan och Lambergsgatan ligger nära Eriksbergs gamla varvsområde och Norra Älvstranden med sitt växande utbud av service och affärer. Runt fastigheterna finns flera vackra perennplanteringar.

Kyrkbyn

Adresserna Eketrägatan, Byalagsgatan, Inägogatan och Fyrväpplingsgatan bildar Kyrkbyn. Här består bebyggelsen förutom vårt nybyggda, rökfria och svanenmärkta hus på Fyrväpplingsgatan av trevånings låghus och femvånings punkthus. När husen byggdes i början av 50-talet lade man ner mycket arbete på att passa in dem i de gamla ängsmarkerna kring kyrkan. Resultatet blev en gles bebyggelse med öppna, parkliknande ytor mellan husen.

Gästlägenhet

Du som bor i Kyrkbyn har möjlighet att hyra gästlägenheten på Byalagsgatan 13 om du skulle få långväga besök. Här finns plats för 6 personer.

Finns i området

Kyrkbytorget på Eketrägatan erbjuder ett mindre utbud av närservice med sin mataffär, apotek och restauranger. Vill man ha mer att välja på ligger Eriksbergs Köpcentrum på promenad- och cykelavstånd, bara någon kilometers ifrån. Något längre bort ligger Backaplans stora och växande köpcentrum. Du bor nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare dit och över hela stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Kyrkbyn just nu:

Kaniken

Gårdsföreningen för dig som bor på Lundbygatan eller Ödmansgatan. Det finns pallkragar att odla i och en snickarlokal för den händige. Här gillar man att grilla och umgås på gården.

Kaffegöken

Bor du i Poseidons fastigheter i Kyrkbyn och är sugen på att träffa trevliga grannar?

Då är du välkommen till lokalen under Byalagsgatan 9 D på måndagarna klockan 11.00-13.00. Där kan du också använda motionscyklarna eller kanske ta en gemensam promenad.

Byalaget

Grannarna på Byalagsgatan 9 odlar i pallkragar och umgås på gården.

Fyrklövern

Gårdsföreningen skapar trivsel och sätter färg på gården genom att sköta om krukorna utanför entréerna på Fyrväpplingsgatan.

Bodils oas

Vill du vara med och odla i pallkragarna utanför Eketrägatan 15 eller hjälpa till med att sköta om några rabatter på gården? Då är detta gårdsföreningen för dig.

Byalag 11

Trivsel för gården utanför Byalagsgatan 11 A-C. Sköna stolar och grill finns för den som vill umgås!

Asterix och Bautaodlarna

Gårdsföreningen för grannarna på Bautastensgatan 8-12 som odlar och trivs tillsammans på gården.

InägoOdlarna

Trivsel och pallkrageodling på gården mellan Inägogatan 29 och 31.