Kvillebäcken

Om området

Om Kvillebäcken

I Kvillebäcken på centrala Hisingen bor du nära både innerstan och lummiga park- och strövområden. Området omfattar våra bostäder utmed Björlandavägen, på Bjurslätts Torg och kring Wieselgrensplatsen. Bostäderna består av två våningar höga 1950-talshus i trä och göteborgstypiska landshövdingehus från 1930- till 40-talet. Lägenhetsstorlekarna varierar från ettor på 38 kvm till fyror på 97 kvm. I området finns en del spännande etagelägenheter.

Gamla Björlandavägen

Bebyggelsen utmed Gamla Björlandavägen är ett eftertraktat bostadsområde som präglas av nytänkandet som rådde inom bostadsplanering på 1940- och 1950-talen. Med öppna ytor och solgårdar mellan husen skapades luftiga och ljusa hem. Fastigheterna gränsar till ett äldre villa- och radhusområde. Mellan husen finns gott om gräsytor med perennplanteringar, trevliga sittgrupper och lekplatser.

Bjurslätts Torg

Kring Bjurslätts Torg ligger våra fastigheter i tre våningar från 1950-talet. Lägenheterna är från ettor på 20 kvm till fyror på 82 kvm. I det 9-våningar höga huset på Karl Staaffsgatan bor du bekvämt med hiss. På Torget hittar du ett utbud av restauranger och enklare service samt vårdcentral och tandläkare. Stenskulpturen ”Innevånare”, av Annika Löb Mossberg, är gjord i röd bohusgranit och pryder torget.

Under 15 års tid fanns ett eget stadsdelsbibliotek, som låg vid Bjurslätts Torg och invigdes i mars 1952. Det var det första bland Göteborgs folkbibliotek som var utrustat med grammofon och även det första som organiserade filmvisningar för såväl barn som vuxna. Efter nedläggningen 1967 flyttades samlingarna till det nyöppnade Hisingens bibliotek på Wieselgrensplatsen.

Runt Wieselgrensplatsen

Våra trevåningshus runt Wieselgrenplatsen ligger lugnt och lummigt med ljusa och luftiga gårdar mellan husen. Här finns plats för både lek eller en stunds avkoppling på uteplatserna bland perennplanteringarna. De flesta husen är byggda på 1930- och 1940-talet.

Gästlägenhet

Får du långväga besök kan du hyra gästlägenheten på Gamla Björlandavägen 111. Lägenheten har 4 sängplatser och är tillgänglig för alla våra hyresgäster i Kvillebäcken.

Finns i området

Här bor man med närhet till kommunikationer, service och handel på Wieselgrensplatsen samt köpcentret Backaplan. Med S.A. Hedlunds park och uppskattade Flunsåsparken runt hörnet har man också nära till ströv- och motionsområden. Det är heller inte långt till havsbad som Lilleby och Sillvik utmed Hisingens västra och nordvästra kust. I närheten finns flera förskolor och grundskolor, Lundby sjukhus samt Lundbybadet.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-33211 15 eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen, telefon 0706-99 38 54.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Kvillebäcken:

Vindodlarna

Sockenvägens, Västanvindsgatans och Östanvindsgatans gårdsförening som odlar och umgås. Vid dåligt väder fikas det i lokalen på Västanvindsgatan 9A.