Hoppa till innehåll

Kaverös

Om området

Om Kaverös

Lummiga Kaverös ligger vackert i västra delen av Göteborg med ett högt, lite avskilt läge med Ruddalens fritidsområde som närmaste granne. Den höglänta terrängen gör att många av bostäderna har fin utsikt över dalen mot Änggårdsbergen. Kaverös är ett gediget, lugnt bostadsområde från mitten av 60-talet, planerat för mesta möjliga ljus i lägenheterna och med stora grönytor mellan husen. Lägenheterna varierar från ett rum och kokvrå på 33 kvm till stora femrummare på 140 kvm. De flesta lägenheter har balkong.

Kaverös genom åren

I början av förra seklet bodde många så kallade ”Högsbotorpare” i det kuperade landskapet kring Kaverös. De var hantverkare och arbetare som jobbade inne i staden under dagarna och skötte sina små jordbruk på sluttningarna på ledig tid. I mitten av 60-talet växte den nya stadsdelen Kaverös fram. Byggherrarna sparade varken på material eller möda och resultatet blev en gedigen stadsdel i alla avseenden. Två parkeringsdäck har byggts om till fastigheterna KaverösPorten (Årets bästa byggnad i Göteborg 2010) samt KaverösTerrassen. Flera av husen är påbyggda med ytterligare våningar och fler påbyggnader är planerade de kommande åren.

Husen och lägenheterna

Husen i Kaverös är byggda med god standard och för att ge största möjliga ljus inne i bostäderna. Många av lägenheterna har i traditionell funkisstil öppna, fina planlösningar och parkett. En del fönster är placerade på samma sätt som i så kallade funkishus, längst ut mot husens hörn. Tunnlandsgatan, Barytongatan och Dirigentgatan bildar tillsammans ett lugnt och naturskönt område utan genomfartstrafik. Gårdarna är välskötta med mycket blommor och växtlighet. Lekplats finns på varje gård och vid Barytongatan ligger områdets boulebana.

Finns i området

Mitt i Kaverös finns ett mindre närcentrum med bland annat livsmedelsbutik. På bekvämt promenadavstånd ligger Axel Dahlströms torg med ännu fler butiker och service. Knutpunkten Frölunda Torg ligger också nära, vilket gör att i stort sett all upptänklig service  finns inom räckhåll. Du bor nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar. I själva Kaverös finns en Montessoriförskola och en egen skola – Kavåsskolan. Inpå knuten ligger även en tennisbana och Ruddalens friluftsområde med sina milsvida stigar och elljusspår. Om vintern kan du åka skridskor här.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Kaverös just nu:

Kropp & Själ

Driver gym på Tunnlandsgatan 5. För dig som vill hålla dig i form och bor på Barytongatan, Dirigentgatan, Kaverösterrassen eller Tunnlandsgatan.

Kaverösporten

Grannarna på Kaverösporten engagerar sig i utemiljö och trivsel på gården.

Kaverös snidare

Gillar du att snickra? Här är gårdsföreningen för dig som främst bor i Kaverös. Snickeriet ligger på Barytongatan 4.

FFKKPUP (Föreningen för kulinariska kullerbyttor på udda platser)

I Båtmansgården, som ligger på Kaverösterrassen 1A, anordnar de engagerade medlemmarna trivselkvällar med mångkulturell mat.

Sol

För dig som vill pröva olika kulturers dans, musik och sång. Föreningen håller till i Båtmansgården på Kaverösterrassen 1A.

FFDDPLS (Dödsdömdas prylars livräddarsällskap)

En gårdsförening vars medlemmar är intresserade av återvinning på många sätt och har en

gratisloppis på Dirigentgatan 2, som har öppet torsdagar jämna veckor klockan 19-20.00.

Passa gärna på att lämna saker som du inte längre vill ha.

Torpagårdens gårdsförening

För dig som bor på Dirigentgatan 3. Välkommen att odla och umgås med dina grannar på gården.

Kaverösodlarna

Kaverösodlarna Pallkrageodling mellan Dirigentgatan 2 och Tunnlandsgatan 9. För dig som bor på Baryton-, Dirigent- och Tunnlandsgatan.

Gräddhyllan

Grannarna på Kaverösterrassen 3-8 odlar i pallkragar och umgås gärna.