Hoppa till innehåll

Kålltorp

Om området

Om Kålltorp

Poseidons fastigheter i Kålltorp är samtliga byggda på 1930- och 1940-talen. Bebyggelsen består av genuina landshövdingehus och så kallade 1930-talshus i tre våningar. Läget är relativt centralt och med härliga naturreservatet Delsjön alldeles runt knuten. Här finns möjlighet till en mängd naturupplevelser i form av bad, kanotpaddling, friluftsliv eller ridning. Våra bostäder i Kålltorp varierar i storlek från ettor på 30 kvm till treor på 80 kvm.

Kålltorp genom åren

Kålltorp har fått sitt namn efter en egendom med samma namn, omnämnt som Kålletorp redan år 1496, alltså ett äkta göteborgskt mansnamn – Kålle. Några fastigheter i området Vidkärr är exempel på 1920- och 1930-talens kategoriboende. Under den tiden var bostäderna reserverade för ensamma mödrar och änkor.

Utmed Torpagatan

Poseidons fastigheter sträcker sig på ömse sidor om Torpagatan i Kålltorp. Bostädernas utseende är typiskt för sin tid. Eftersom man inte hade så stora bostadsytor att spela med, bemödade man sig istället att göra bra och praktiska planlösningar. Lägenheterna är därför ljusa och luftiga. Förråd på vind och källare hör till varje bostad. Här finns endast ett fåtal balkonger, men i gengäld är fastigheterna omgivna av stora gräsmattor.

Norr om Torpagatan

Norr om Torpagatan är fastigheterna koncentrerade till området längs centrala Zachrissonsgatan som mynnar ut i den slingrande Ättehögsgatan, samt i området kring Ahrenbergs-, Erik Kuus-, och Ernst Torulfsgatorna. Stora grönytor finns runt husen och lekplats finns bakom Zachrissonsgatan 7. Där finns också grillplatser med bänkar och bord.

Vidkärr

I området Vidkärr ligger våra hus på Ahrenbergsgatan, Erik Kuus Gata och Ernst Torulfsgata. Husen är tidstypiska för 40-talet och i tre våningar, helt enligt folkhemsidealet som rådde när de byggdes. De är relativt små, med sadeltak och ligger kring öppna parkliknande gröna gårdar. Lägenheterna är välplanerade och de allra flesta har 2 rum och kök.

Söder om Torpagatan

På andra sidan av Torpagatan ligger våra fastigheter på Björcksgatan, Intagsgatan, Forsstensgatan, Qvidingsgatan och den trädkantade Stobéegatan. Här består bebyggelsen av både landshövdingehus och klassiska 1930-talshus. Samtliga fastigheter ligger inbäddade i grönska med väl tilltagna gräsytor kring husen. Några av fastigheterna bildar gårdar med plats för rabatter, lekplatser och uteplatser och en boulebana.

Finns i området

Närmaste större serviceområde finns vid Munkebäckstorget med en större livsmedelsaffär och diverse småbutiker och service. Längs Björcksgatan finns även en mindre livsmedelsbutik i närområdet. Förskolor och skolor finns på nära håll i området. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar. Till Olskrokstorget är det cirka tre kilometer, med utökad service i form av bland annat vårdcentral.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Kålltorp just nu:

Trivas

Gårdsföreningen ordnar höst-och vårstädning av gården till Stobéegatan 12 A-C. Avslutas ofta med gemensam grillning. Några pallkragar finns för den som vill odla.

Q8AB

Grannarna på Qvidingsgatan 8 A+B ser till att gården ser fin ut, odlar och trivs tillsammans.

Odlarföreningen Trajka & Co

Pallkrageodling för dig som bor på Forsstenagatan 4, 7-11 eller Qvidingsgatan 3-5 eller 8-10.

Gröna hjärtan

Grannarna på Forsstenagatan 7 och Intagsgatan 10 odlar och umgås.

Kållektivet

Grannarna på Zachrissonsgatan 3 och 5 odlar i pallkragar och umgås med varandra.