Hoppa till innehåll

Kallebäck

Om området

Om Kallebäck

Att bo i Kallebäck innebär närhet till både innerstan och friluftsområdena kring Delsjön och Skatås. Våra fastigheter i Kallebäck består av tidstypiska 1950-talshus i tre våningar samt landshövdingehus. Husen ligger samlade i den lugnaste delen av stadsdelen utan genomfartstrafik och ramas in av lummig grönska och stora gräsytor. Lägenheterna varierar från ett rum och kök på 26 kvm till fem rum och kök på 123 kvm.

Kallebäck genom åren

Namnet Kallebäck kommer från bäcken med samma namn, som rann genom området. Källan till Kallebäcken, med det omtalade rena och klara vattnet, låg i bergssluttningen ovanför den nuvarande stadsdelen. Här byggdes den allra första vattenledningen till Göteborg. År 1787 invigde Gustav III vattenledningen som fick två tappställen i staden; vid Kungsportsplatsen och Domkyrkan.

Kallebäck idag

Idag är Kallebäck en fridfull oas i centrala Göteborg med många mindre hus och rejäla, välskötta grönytor mellan husen. Huvuddelen av våra bostäder ligger i tidstypiska röda tegelhus i tre våningar, byggda i början av 1950-talet. Ett fåtal av lägenheterna har balkong. Några av husen byggdes om i början av 1980-talet och fick genom sammanslagning bostäder på fyra till fem rum och kök.

Kallebäcksvägen 3, 5 och 7

I området finns tre äldre landshövdingehus med adresserna Kallebäcksvägen 3, 5 och 7. Fastigheterna, som även de är tre våningar, byggdes 1932 och innehåller mindre lägenheter från 27 till 36 kvm.

Gröna omgivningar

Samtliga hus ligger samlade i den lugnaste delen av Kallebäck, omgivna av lummig grönska och fullvuxna träd – bland annat vackra hängpilar. Mellan husen finns gott om bänkar och bord för den som vill njuta lite extra av de gröna omgivningarna. Här finns också lekplatser för barnen och vid landshövdingehusen ligger en mindre fotbollsplan.

Finns i området

Här finns några småbutiker men bara 10 minuter bort ligger Göteborgs innerstad med sitt stora utbud. Från Kallebäck har du promenadavstånd till Liseberg och Götaplatsen och det milsvida naturreservatet Delsjön. Här bor du också nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Kallebäck just nu:

Lyftet

Gym för dig som vill hålla dig i form och bor i Poseidons fastigheter i Kallebäck.

Sockerärtorna

Grannar odlar i pallkragar mellan Omvägen 7 och 9. Vill du vara med? Gå gärna och hälsa på!

Växtverket

Här planteras det fina blommor i krukor och man umgås på gården utanför Kallebäcksvägen 3 A-D.

Kalles

Föräldrar i området ordnar barn-och ungdomsverksamhet både ute och i lokalen på Omvägen 7 D. Här spelas bland annat brädspel, bordtennis och badminton.