Hoppa till innehåll

Johanneberg

Om området

Om Johanneberg

Våra fyravåningshus i Johanneberg ligger centralt, lugnt och lummigt i ett område med gott om parker och grönområden. Området gränsar till Chalmers Tekniska Högskola och husen ligger öppet och soligt med ena fasaden i sydvästläge. Husen, byggda på sent 1930-tal, ligger på Wallenbergsgatan och Engdahlsgatan och varierar i storlek från tvåor på 45 kvm till treor på 59 kvm. Några av lägenheterna har balkong eller uteplats.

Historik

Johannebergs stadsplan fastställdes 1936 av dåvarande stadsplanechefen Uno Åhrén, det nya området började byggas året därpå. Bebyggelsen utformades efter dåtidens funktionalistiska ideal ”hus i park” med omväxlande fasader och gavlar mot gatorna. Byggnaderna är medvetet orienterade efter ljusinfallsvinklar och väderstreck. ”Sol, luft och grönska åt alla” var slagorden. Ett stort antal butiker och lokaler byggdes i gatuplanet. Johanneberg blev snabbt ett eftertraktat bostadsområde.

Våra hus och lägenheter

Poseidons 30-talshus i Johanneberg ligger på Wallenbergsgatan och Engdahlsgatan. Mellan huskropparna finns stora gröna ytor med en lekplats och flera planteringar. På den lummiga baksidan av Wallenbergsgatan som sluttar ned mot Chalmersområdet finns nybyggda lägenheter i markplan med uteplatser. I en källarlokal på Wallenbergsgatan har ett gäng träningsglada hyresgäster startat upp ett gym.

Gästlägenheter

Du som bor i Johanneberg och får långväga besök kan utnyttja vår närliggande gästlägenhet. Den ligger på Eklandagatan 68C och har tre sängplatser.

Finns i området

I området kring Övre Johanneberg finns flera mindre livsmedelsbutiker, frisörer, antikvariat och andra butiker. Chalmers Tekniska Högskola samt friluftsområdet Mossen ligger också nära. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se  västtrafik.se  för närmaste hållplatserna och avgångar. Johannebergs centrala läge i staden och goda kommunikationer ger dig också god tillgång till Göteborgs stadskärnas hela utbud av shopping, service, nöjen och kommunikation.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Johanneberg just nu:

Wallenbergsgatans gym

Gym på Wallenbergsgatan 2D. För dig som bor på Engdahlsgatan 6-8 och Wallenbergsgatan 1-4.

Klippduvans näste

Grannarna på Wallenbergsgatan och Engdahlsgatan odlar på gården bakom Wallenbergsgatan 4.

Gårdis

Gårdsföreningen för dig som vill leka, för både små och större barn. Utelek och gemensamma leksaker för härliga aktiviteter på gården vid Wallenbergsgatan.