Hoppa till innehåll

Högsbohöjd

Om området

Om Högsbohöjd

Högsbohöjd ligger högt och luftigt, med Göteborg city och havet bara en kvarts cykelfärd bort med elcykel. De flesta husen i Högsbohöjd är mellan tre till fem våningar, med karaktäristiska gårdar och fasader klädda med puts och tegel i olika färger vilket ger gårdarna sin egen prägel. Nybyggda Elins gård erbjuder rökfritt boende, hiss och full nyproduktionsstandard och fantastisk utsikt högst upp. I området finns allt från små första-boendet-lägenheter till ateljé- och etagevåningar i storlekar mellan 23 och 141 kvm.

Högsbohöjd genom åren

Högsbohöjd byggdes under åren 1959-1961 och genomgick en större ombyggnad 1994-2001. I samband med ombyggnaden ändrades också gatunamnet Växelmyntsgatan. Istället fick Ida, Amanda, Anna, Fredrika, Juliana och Gerda – kvinnor som var torparhustrur i området från början av 1900-talet och fram till dess mitt – ge namn åt de ombyggda gårdarna.

Husen och lägenheterna

Husen på Högsbohöjd har lugna och bilfria gårdar med öppna grönytor som rymmer lek- och grillplatser. Såväl gårdar som entréer är vackert utsmyckade med konst och blommor. Lägenheterna i markplan har uteplats ut mot den lummiga gården. De flesta lägenheter har balkong, vissa av dem med utsikt över hela stan, havet och hamninloppet. Entréerna är öppna och ljusa och försedda med porttelefon. Nybyggda Elins gårds 6- och 8-våningshus har hiss. I området finns gott om parkeringsplatser och ett parkeringsdäck.

Finns i området

I området finns en egen livsmedelsaffär. Vid Axel Dahlströms torg, som ligger mindre än tio minuters promenad från Högsbohöjd, finns fler butiker. Förskola och lågstadieskola finns i kvarteret. Friluftsområdet Ruddalen med vackra promenadstigar och löpslingor gränsar till Högsbohöjd. På vintertid finns här även en skridskobana. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar. Från Högsbohöjd når du havet på en kvart och Frölunda Torg på tio minuter med elcykel.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15,  mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se..

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Högsbohöjd just nu:

Solrosen

Odlarförening för Annas och Amandas gård.

Höjdpunkten

Gemensam odling och trivsel utanför Fredrikas gård 1.