Hoppa till innehåll

Hjällbo

Om området

Om Hjällbo

Hjällbo ligger naturskönt vid Lärjeåns dalgång, bara två hållplatser från stan och tre till Angereds centrum. Fastigheterna i Hjällbo är byggda i slutet av 1960-talet, där flera har genomgått omfattande upprustningar. Husen är mellan tre och sju våningar höga och de allra flesta lägenheter har egen balkong eller uteplats. Lägenheterna är från ettor på 22 kvm till femmor på 120 kvm.

Historik

Området byggdes under perioden 1965 till 1969, och var först ut när Göteborg expanderade mot nordost. Stadsdelen brukar kallas ett miljonprogram med måtta då planering och arkitektur var varsam och de allra flesta lägenheter finns i låghus om tre våningar. Skolspåret är ett kulturhistoriskt intressant område som uppmärksammats för sin modernistiska arkitektur och sina funktionella och vackra utsmyckningar.

Husen och lägenheterna

Poseidon står för cirka 90 % av bostäderna i Hjällbo. Gemensamt för våra boenden är de generösa gårdarna mellan husen med plats för bänkar, lek- och grillplatser. Runt om Hjällbo finns flera fotbollsplaner, några av dem med konstgräs. Vi finns på fem olika adresser i Hjällbo: Bondegärdet 1-51; Hjällbo Lillgata 7-14; Bergsgårdsgärdet 1-78; Skolspåret 1-73; Sandspåret 1-113.

Naturen i Hjällbo

De böljande dalgångarna kring Lärjeån erbjuder en unik naturupplevelse alldeles inpå knuten i Hjällbo. En 7,5 km lång naturstig följer Lärjeåns dalgång genom djungellika lövskogar och böljande beteslandskap från Lärjeholm till Angered Centrum.

Finns i området

Här bor man intill Hjällbo Centrum, ett levande stadsdelstorg med ett brett utbud av service och handel. Här finns allt ifrån ICA, frukt- och grönsakshandel, bibliotek, vårdcentral och apotek samt gott om parkeringsplatser. I området finns två grundskolor, ett flertal förskolor samt goda kommunikationer till och från stan. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Hjällbo just nu:

Atlas

I här gårdsföreningen samlas kvinnor och barn för att laga mat och göra hantverk tillsammans. Atlas håller till i lokalen Blåsippan på Bondegärdet torsdagar och fredagar klockan 17.00-19.00.

Bergsgårds Grönt

För dig som bor på Bersgårdsgärdet 1-30 och vill använda dina ”gröna fingrar” och odla i pallkrage.

Skolspårets Odlarförening

Utanför Skolspåret 23 odlar grannarna som bor på Skolspåret i pallkragar.

Hjällbo Gröna

Odlarförening för dig som bor på Bondegärdet.Även barnen som går i förskolan Trollhuset är med och odlar i egna pallkragar.

Bergsgårdsgärdets FF

Föräldraförening som ordnar trevliga aktiviteter för stora och små på Bondegärdet 34-51.

Vattenmelonerna

Grannarna på Sandspåret odlar i pallkragar och umgås.

Lilla LillOdlingen

Grannarna på Hjällbo Lillgatan odlar i pallkragar på baksidan av nummer 8.