Hoppa till innehåll

Guldheden

Om området

Om Guldheden

Guldheden ligger vackert med sitt höga läge på kullarna ovanför Göteborg i en kuperad och parkliknande terräng. Tankarna bakom planeringen av bostadsområdet byggde på grannskapskänsla och närhet till affärer, service och rekreation. I våra punkt- och låghus erbjuder vi från små ettor på 18 kvm till sexor på 124 kvm, de flesta med balkong och hiss.

Historik

Guldheden började bebyggas i den norra delen under slutet av 1940-talet. Husen i Södra Guldheden stod klara under 1950-talets första år. På den tiden betraktades området som mindre centralt, nästan av förortskaraktär, något vi har svårt att förstå idag. Guldheden blev dock snabbt populärt som bostadsområde.

Husen och lägenheterna

I Guldheden bor du centralt men ändå avskilt. Poseidons bostäder i Guldheden är byggda med kvalitet som förtecken. Lägenheterna är både praktiska, ljusa och välutrustade. Uppvuxna träd och bergknallar i kombination med den omväxlande terrängen ger Guldheden en parkliknande prägel.

Dr Heymans gata

Dr Heymans gata är ett lugnt område, inbäddad i fina grönområden med flera sittgrupper, lekplatser och boulebana. Mellan Dr Heymans gata och Dr Saléns gata ligger en park med stora grönytor. Härifrån är det nära till Dr Fries Torg och förskola och skola finns på flera håll i närheten.

Dr Belfrages gata, Dr Saléns gata och Dr Billqvists gata

Dr Belfrages gata, Dr Saléns gata och Dr Billqvists gata bakom Dr Fries torg i Guldheden är ett grönt och fridfullt område nära stan. Här har vi smyckat våra gårdar och entréer med både konst och blommor. Tack vare sitt höga läge har lägenheterna på Dr Belfrages gata en väldigt bra utsikt. På baksidan mot skogen ligger två grillplatser för de boende.

Dr Liborius gata, Dr Weltzins gata och Syster Ainas gata

Liksom övriga Guldheden är den här delen av Södra Guldheden lugn, trivsam och inbäddad i generösa grönområden. Stora blomstrande gårdar och parkytor samt närheten till Mossens friluftsområde gör att du som tycker om naturen kan känna dig extra hemma. Här och var mellan husen finns grupper av sittplatser med grillmöjligheter. Husen ligger nära Dr Fries torg med dess affärer och service.

Dr Sydows gata

Dr Sydows gata är ett lugnt område med grönytor, blommor och buskar. Gatan är till största delen enkelriktad och har därför inte mycket trafik. I kvarteret finns en lekplats och två grillplatser. På Dr Sydows gata 26 finns ett litet gym där alla hyresgäster på Dr Sydows gata har möjlighet att träna. För mer information, kontakta husvärden.

Allardhuset

Allardhuset är ett 55+-boende som ligger vid spårvägens ändhållplats vid Dr Allards gata. Fastigheten vänder sig till hyresgäster som är 55 år fyllda, utan barn i hushållet. Vårt gula hus och kringliggande hus omgärdar en lugn och grön gård med uteplats och fontän.

Dr Forselius backe

De välvda höghusen på Dr Forselius backe ligger högst upp på toppen av Guldheden och vissa lägenheter har en magnifik utsikt över hela Göteborg. Trots att husen är både långa och höga skapas en trivsam gårdskänsla mellan de valvformade huskropparna. Både gården mellan husen och baksidan har stora grönytor som rymmer lekplatser och grillplatser. Viss handel finns på Dr Bex gata.

Dr Fries Torg

På Dr Fries Torg, som byggdes på 1930-talet, har Poseidon lägenheter från ettor på 19 kvm till sexor på 125 kvm. Här bor du kring det tidstypiska torget med direkt anslutning till service och handel i fastigheternas entréplan: bland annat i form av matbutik, konditori, kvarterskrog, gym och bibliotek.

Dr Dahlströms Gata

Poseidons nybyggda hus på Dr Dahlströms Gata stod klart 2017. Huset, som blir rökfritt och rymmer 49 lägenheter, består till största delen av lägenheter med två rum och kök. Lägenheterna, som har balkong, uteplats eller terrass, är yteffektiva med en öppen planlösning som skapar en känsla av rymd.

Gästlägenheter

Får du långväga besök kan du hyra en av våra gästlägenheter på Dr Billqvists gata 1 eller Dr Forselius backe 9. Lägenheterna har 4-5 sängplatser och är tillgängliga för alla våra hyresgäster i Guldheden.

Finns i området

På och nära Dr Fries Torg finns livsmedelsaffär, bankomat, bibliotek, vårdcentral, apotek och annan service. På promenadavstånd ligger Mossens Idrottsplats med inomhusanläggning och motionsslingor. Södra Guldhedens parker och grönområden kompletteras av naturreservatet i Änggårdsbergen. Flera förskolor och skolor finns i området. Guldhedens centrala läge i staden och goda kommunikationer ger god tillgång till Göteborgs stadskärnas hela utbud av shopping, service, nöjen och kommunikation. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Guldheden just nu:

Dr Forselius backe

Varannan söndag har man barnverksamhet i lokalen på Dr Forselius backe 21. Då pysslas det för fullt! Gårdsföreningen annonserar sina aktiviteter i trappuppgångarna, så håll utkik!

Det finns också ett mindre gym, för dig som vill hålla dig i form och bor på Dr Forselius backe 1-21 och 38-62.

Dr Forselius snickeri och återbruk

Varför inte göra en snygg hylla eller något annat kreativt? Snickeriet ligger på Dr Forselius backe 21 och har öppet onsdagar klockan 18.00-20.00, men sommarstängt juli och augusti.

Gårdsföreningen har öppnat ett Återbruksrum som ligger på baksidan av Dr Forselius backe 38, där kan du göra fynd och även passa på att ge bort små saker du inte längre behöver.

Saléns gård

Odlar gemensamt för både små och stora på gården. Det ordnas också trivselaktiviteter, som till exempel grillkvällar i den fina pergolan.

Hobbyhörnan

Gårdsföreningen för dig som gillar att sy, laga kläder, måla akvarell med mera i lokalen på baksidan av Dr Forselius backe 21.

Håll utkik på anslagstavlor och i trappuppgångarna för inbjudan till gårdsföreningens aktiviteter!

Forselius botaniker

Pallkrageodling utanför Doktor Forselius 60, för dig som bor på Doktor Forselius Backe 1-21 och 38-62.

Guldspiran

Välkommen att vara med att odla och umgås utanför Dr Saléns gata 5!

Syster Rosa

Pallkrageodling för dig som bor Dr Sydows gata.

Guldgrävarna

Gårdsföreningen odlar i pallkragar vid Doktor Liborius gata 7 och ordnar trivselaktiviteter för grannarna på Doktor Liborius gata.

Heymans odlare

Ett glatt gäng som odlar i pallkragar utanför Dr Heymans gata 9.

Toppen

Var med och odla tillsammans med dina grannar utanför Dr Sahléns gata 7.

Dr Styrkas gym

Minigym för dig som bor på Dr Sydows gata. Gymmet ligger i källaren på Dr Sydows gata 26.

Gullvivan

Gårdsföreningen sköter gemensamt om en liten trädgård som ligger bakom Dr Sydows gata 44.

Allards gårdsförening

Grannarna på Dr Allards gata 49-51 gör fint på den trevliga uteplatsen som ligger mot spårvagnshållplatsen.

Bananen

Grannarna på Dr Forselius backe odlar vid grillplatsen vid nummer 11.