Hoppa till innehåll

Gamlestaden och Kviberg

Om området

Om Gamlestaden/Kviberg

Det händer massor i Gamlestaden, platsen där Göteborgs föregångare ”Den gamla staden” låg en gång. Här har Poseidon hus från hela 1900-talet till nyproducerat 2000-tal, men de flesta av våra fastigheter byggdes som arbetarbostäder under 1920- och 30-talet. Atmosfären från den tiden har dröjt sig kvar med små butiker, kaféer och utsmyckade träfasader på de tidstypiska landshövdingehusen. Bland våra lägenheter har vi från ettor på 34 kvm till luftiga femrummare på 112 kvm.

Historik

I Gamlestaden vid Säveån låg staden Göteborgs föregångare ”Den gamla staden” en gång. Då hette det Nya Lödöse och hade sin storhetstid under Gustav Vasas tid. Det är dessutom en av de få någorlunda intakta trästadsdelarna i Göteborg. De ursprungliga landshövdingehusen i området byggdes när textilindustrin i Gamlestadens Fabriker, och sedan SKF, etablerade sig och behovet av arbetarbostäder ökade. Under 1960- och 70-talens saneringsvåg var de gamla landshövdingehusen nära att rivas, men många räddades och restaurerades. Nu byggs och planeras det nytt!

Husen och lägenheterna

Våra hus i Gamlestaden är en blandning mellan gammalt och nytt. Läget är lugnt och mellan landshövdingelängorna bildas flera lummiga innergårdar med uppväxta träd, generösa gräsmattor och plats för umgänge. Fasaderna är omväxlande och bostadstyperna varierar i storlek. För dig med bil, finns det parkeringsmöjligheter i vårt parkeringshus på Brahegatan 5.

Kviberg/Beväringsgatan

I natursköna Kviberg i Kortedalabergen norr om Göteborg ligger vårt 13-våningshus på Beväringsgatan 5-21. Huset fick mycket uppmärksamhet när det byggdes 1959-60 – då som norra Europas största bostadshus. På den gamla kasernens öppna och stora strövområde kan du spela beachvolley, klättra på Sveriges största klättervägg, åka skateboard, svettas i hinderbanan eller varför inte ta en tur i skidtunneln i Kvibergs multisportanläggning intill?

Beväringsgatan är ett lugnt kvarter på en återvändsgata. Gården är öppen med stora grönytor med lekplatser, sittgrupper och vackra perennrabatter. Skulpturen ”Hästen” i bohuslänsk röd granit är en prydnad vid parkeringen. Våra lägenheter varierar från ettor på 41 kvm till fyror på 93 kvm, varav de flesta är tvåor och fyror. Många av lägenheterna har en magnifik utsikt över hela Göteborg. Alla lägenheterna har inglasad balkong, i varje uppgång finns två hissar.

Kvibergs Terrasser

I sluttningen nedanför Kvibergs regemente ligger Kvibergs Terrasser. Här har vi byggt 93 lägenheter i moderna och stilrena hus med rejäla balkonger och generösa grönytor mellan husen. Lägenheterna, som mestadels är tvåor och treor samt några femmor, har minst en balkong med glasad front eller uteplats i markplan.

Gamlestaden växer

Det byggs och utvecklas i Gamlestaden. År 2035 ska stadsdelen innehålla 3 000 nya bostäder och trafiken ska ha gjorts om för att flyta bättre. Just nu byggs det nya Poseidon-lägenheter i kvarteret Makrillen samt vid Beväringsgatan.

Finns i området

Gamlestaden har redan idag ett bra serviceutbud och goda kommunikationer. Brahegatan kantas av butiker, kaféer, restauranger, tandläkare och bibliotek samt att närservice finns i huset på Beväringsgatan. På helgerna pågår Kvibergs marknad samt att butikerna i Bellevue ligger på gångavstånd med bl a livsmedelsaffär, servicebutik, bageri, blomsteraffär och restauranger. Flera skolor finns i området. Bunkebergets skatepark hittar du här.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Gamlestaden just nu:

Måns Ryttare

För dig som bor på Måns Bryntessonsgatan 9 A-B och Ryttaregatan 3 A-C. Här umgås man både i en källarlokal och på gården. Det odlas och grillas!

Kvickroten

En härlig odlarförening för alla i Gamlestaden. Pallkrageodlingen ligger vid Arfvidssonsgatan.

Drejaren

Keramikverkstad, som ligger i källaren på Gamlestadsvägen 15 B.

Blomman

Utemiljö och trivsel för Artillerigatan 8-10, Banérsgatan 1-3 och Holländareplatsen 1-5.

Stadsträdgården Sjötungan

Odlar i pallkragar och skapar trivsel för grannarna på gården Gamlestadsvägen 7-17, Lars Kaggsgatan 4-12 och Holländaregatan 14-28.

Rödspottan

Trivsel på gården och pallkrageodling i sex pallkragar. För dig som bor på Harald Stakegatan 1-5, Götaholmsgatan 14-20 och Brahegatan 14-20.

Spiken

Ett litet snickeri på Lars Kaggsgatan, för dig som vill fixa till något.

Bläckfisken

Grannarna på Harald Stakegatan odlar och ordnar trivselaktiviteter på gården.

Helgeflundran

Grannarna på Stora Helgeflundran, Harald Stakegatan 2-38 och Lars Kaggsgatan15-19, odlar i pallkragar på gården.

Busken

Trivsel och odling på gården nedre Vitlingen på Banérsgatan 5 och 7.

Vår Bahar

Var med och odla tillsammans med dina grannar utanför Beväringsgatan 9.

TRYGG Trivsel, Roligt, Yngre, Gamla, Gemenskap

Gårdsföreningen för stora och små på Beväringsgatan som vill umgås med grannarna och bland annat pyssla, handarbeta och fira olika högtider.

Grönskan

Grannarna i kvarteret Makrillen odlar och umgås på gården Artillerigatan 28-30 och Bunkebergsgatan 1-3.