Hoppa till innehåll

Gamlestaden och Kviberg

Om området

Om Gamlestaden/Kviberg

Gamlestaden med sina gemytliga gamla fina landshövdingekvarter växer så det knakar. Här bygger Gamlestadens fastighetsförening och övriga i staden fler nya kvarter för bostäder och verksamheter. Vi öppnar fordonspool tillsammans för de som bor och arbetar i Gamlestaden, och i kvarteren finns såväl ett stort och levande utbud av såväl restauranger, caféer och service som grönområden att ströva i. År 2035 ska stadsdelen innehålla 3 000 nya bostäder och trafiken ska ha gjorts om för att flyta bättre.

I området förvaltar Poseidon hus i en mix från hela 1900-talet, nyproduktioner från 2000-talet och fastigheter som byggdes som arbetarbostäder under 1920- och 30-talet. Makrillens nyproducerade kvarter, Nya Kvibergshuset, Adventsvägens nya fina röda hus och byggnationen vid Måns Bryntessonsvägen/Gamlestadsvägen bryter av fint mot atmosfären från förr med små butiker, kaféer och utsmyckade träfasader på de tidstypiska landshövdingehusen.

Historik

I Gamlestaden vid Säveån låg staden Göteborgs föregångare ”Den gamla staden” en gång. Då hette det Nya Lödöse och hade sin storhetstid under Gustav Vasas tid. Det är dessutom en av de få någorlunda intakta trästadsdelarna i Göteborg. De ursprungliga landshövdingehusen i området byggdes när textilindustrin i Gamlestadens Fabriker, och sedan SKF, etablerade sig och behovet av arbetarbostäder ökade. Under 1960- och 70-talens saneringsvåg var de gamla landshövdingehusen nära att rivas, men många räddades och restaurerades. Nu byggs och planeras det nytt!

Husen och lägenheterna

Våra hus i Gamlestaden är en blandning mellan gammalt och nytt. Läget är lugnt och mellan landshövdingelängorna bildas flera lummiga innergårdar med uppväxta träd, generösa gräsmattor och plats för umgänge. Fasaderna är omväxlande och bostadstyperna varierar i storlek. För dig med bil, finns det parkeringsmöjligheter i vårt parkeringshus på Brahegatan 5.

Kviberg/Beväringsgatan

Nya Kvibergsuset. I natursköna Kviberg i Kortedalabergen norr om Göteborg ligger Nya Kvibergshuset, vårt nya terrasserade 16-våningarshus, med fem till 16 våningar och genomtänkta ekologiska lösningar. Här bor du i en lägenhet som anpassats för livets olika faser, taket är täckt av solceller, fasaden är klädd i varmgrått naturskiffer – och du kan dela husets elbilar och elcyklar med grannen. I mobilitetserbjudanden ingår förutom tillgång till delning av bil och ellastcykel, gratis test av kollektivtrafik av Västtrafik, gemensamma cykelpumpar, kollektivtrafikinfo i trapphusen och årliga mobilitetsdagar som peppar och kompetensutvecklar de boende i en mer klimatsmart livsstil.

Gamla Kvibergshuset. I ett harmoniskt samspel till det nya ligger vårt  äldre 13-våningshus på Beväringsgatan 5-21, i ett lugnt kvarter på en återvändsgata. Huset fick mycket uppmärksamhet när det byggdes 1959-60 – då som norra Europas största bostadshus. På den gamla kasernens öppna och stora strövområde kan du spela beachvolley, klättra på Sveriges största klättervägg, åka skateboard, svettas i hinderbanan eller varför inte ta en tur i skidtunneln i Kvibergs multisportanläggning intill? Gården är öppen med stora grönytor med lekplatser, sittgrupper och vackra perennrabatter. Skulpturen ”Hästen” i bohuslänsk röd granit är en prydnad vid parkeringen. Våra lägenheter varierar från ettor på 41 kvm till fyror på 93 kvm, varav de flesta är tvåor och fyror. Många av lägenheterna har en magnifik utsikt över hela Göteborg. Alla lägenheterna har inglasad balkong, i varje uppgång finns två hissar.

Adventsvägens nyproduktion

Det 50-talsinspirerade Adventsvägen i Kortedala har kulörer och formspråk som smälter väl in i den k-märkta 50-talsbebyggelsen. I husen finns ett genomgående grafiskt tema och lägenheterna, med detaljer i mässing, blir en blandning av 1 till 4 rum och kök med fokus på 2:or.

Makrillens nyproduktion

Mittemot SKF-huset utmed Artillerigatan i Gamlestaden, förvaltar Poseidon ihop med Egnahemsbolaget det nya Makrillenkvarteret med 249 nya bostäder. Poseidon står för 112 hyresrätter i kvarteret, resterande lägenheter är bostadsrätter. Här bor man med en härlig innergård som delas med grannarna i bostadsrätterna. Lägenheterna är moderna i varierande storlekar – från mindre ettor till härliga etagelägenheter och femmor med radhuskänsla. En del av lägenheterna har extra högt i tak. De allra flesta lägenheterna har balkong plus att många även har tillgång till loftgång.

Måns Bryntessonsgatans nyproduktion

På Måns Bryntessonsgatan intill Emily Dicksons stiftelses charmiga arbetarbostäder på Gamlestadsvägen startar uthyrningen av 66 nya hyresrätter under hösten 2023. Även i dessa nyproducerade lägenheterna ingår mobilitetserbjudanden som tillgång till delning av bil och ellastcykel, gratis test av kollektivtrafik av Västtrafik, gemensamma cykelpumpar, kollektivtrafikinfo i trapphusen och årliga mobilitetsdagar som peppar och kompetensutvecklar de boende i en mer klimatsmart livsstil.

Kvibergs Terrasser

I sluttningen nedanför Kvibergs regemente ligger Kvibergs Terrasser. Här har vi byggt 93 lägenheter i moderna och stilrena hus med rejäla balkonger och generösa grönytor mellan husen. Lägenheterna, som mestadels är tvåor och treor samt några femmor, har minst en balkong med glasad front eller uteplats i markplan.

Finns i området

Gamlestaden har redan idag ett bra serviceutbud och goda kommunikationer. Brahegatan kantas av butiker, kaféer, restauranger, tandläkare och bibliotek samt att närservice finns i huset på Beväringsgatan. På helgerna pågår Kvibergs marknad samt att butikerna i Bellevue ligger på gångavstånd med bl a livsmedelsaffär, servicebutik, bageri, blomsteraffär och restauranger. Flera skolor finns i området. Bunkebergets skatepark hittar du här. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare över hela stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar. För dig med bil finns parkeringsmöjligheter i vårt parkeringshus på Brahegatan 5.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva i Gamlestaden just nu:

Måns Ryttare

För dig som bor på Måns Bryntessonsgatan 9 A-B och Ryttaregatan 3 A-C. Här umgås man både i en källarlokal och på gården. Det odlas och grillas!

Kvickroten

En härlig odlarförening för alla i Gamlestaden. Pallkrageodlingen ligger vid Arfvidssonsgatan.

Drejaren

Keramikverkstad, som ligger i källaren på Gamlestadsvägen 15 B.

Kvistberg

Grannarna odlar både växter och trivsel på gården Beväringsgatan 1 A-G.

Rödspottan

Trivsel på gården och pallkrageodling i sex pallkragar. För dig som bor på Harald Stakegatan 1-5, Götaholmsgatan 14-20 och Brahegatan 14-20.

Spiken

Ett litet snickeri på Lars Kaggsgatan, för dig som vill fixa till något.

Bläckfisken

Grannarna på Harald Stakegatan odlar och ordnar trivselaktiviteter på gården.

Helgeflundran

Grannarna på Stora Helgeflundran, Harald Stakegatan 2-38 och Lars Kaggsgatan15-19, odlar i pallkragar på gården.

Vår Bahar

Var med och odla tillsammans med dina grannar utanför Beväringsgatan 9 eller på gaveln av Beväringsgatan 21.

Grönskan

Grannarna i kvarteret Makrillen odlar och umgås på gården Artillerigatan 28-30 och Bunkebergsgatan 1-3.

BlomBusken

Grannarna skapar trivsel och odlar i kvarteret Vitlingen som består av Artillerigatan 8-10, Banérsgatan 1-7 och Holländareplatsen 1-5.