Hoppa till innehåll

Frölunda torg

Om området

Om Frölunda torg

Mellan Göteborgs citykärna och havet ligger ett Frölunda Torg i positiv omvandling. Här bor du i  vår senaste nyproduktion, eller i de äldre 70-talskvarteren där vi satsar fortsatt på ny- och ombyggnation liksom på trivseln och tryggheten i våra utomhusmiljöer. Kring Frölunda Torg erbjuder vi idag 2 500 lägenheter som varierar från mindre ettor till stora femmor. Från lägenheterna högst upp i våra hus kan man ibland se ända ut till Vinga fyr!

Frölunda Torg genom åren

Västra Frölunda började byggas under 60-talets första hälft. Själva torget, som då var norra Europas största inomhustorg, invigdes 1966 av Olof Palme som då var kommunikationsminister. Husen runt Frölunda Torg ligger centralt, ökar i antal, men gränsar samtidigt till avskilda gårdar med stora gräsmattor och trädplanteringar som gör området lugnt och trivsamt. Utbudet på torget har växt till 200-talet butiker och ett nytt Resecentrum, vilket gör att det aldrig är långt till affärer, kommunikation och service.

Näverlursgatan och Marconigatan

Husen på Näverlursgatan och Marconigatan byggdes 1964–1965. Här finns allt från ettor på 40 kvm till femmor på 115 kvm. Samtliga har hiss och flertalet har balkong, vissa med milsvid utsikt över Göteborgs skärgård. Trädgårdarna är blommande med sköna bänkar och lekplatser, mellan två av husen porlar en bäck ut i en konstgjord damm. I bottenplan på fastigheterna ligger diverse småaffärer. Vissa av husen har byggts om från 12- till 13-våningshus, de andra ska byggas om.

Gånglåten

Gånglåten är ett lugnt och barnvänligt, totalrenoverat område byggt 1963. Inne på gårdarna mellan låghusen möts du av en oas av vidsträckta gräsmattor med grillplatser, lekplats, vackra planteringar och ett eget vattenfall! Husen är byggda som en ringmur med entréer som vetter in mot gården. Lägenheterna varierar från ettor på 36 kvm till femmor på 132 kvm, de flesta med balkong eller uteplats. Inne på den skyddade gården finns gemensam tvättstuga, bastu samt gym.

Mandolingatan

Mandolingatans äldre hus från 1963 består av välplanerade lägenheter med stora inglasade balkonger. Här erbjuder vi från ettor på 28 kvm till fyror på 85 kvm i välbyggda hus. Från lägenheterna högst upp i 12- och de ombyggda 13-våningshusen har du utsikt över Göteborg eller hamninloppet och två hissar finns i varje uppgång. Den yttre miljön kring husen är välvårdad med mycket blommor och växter. Gården, som är väl skyddad från trafik, rymmer både lekplats, grillplats och sittgrupper. Som minne från tiden då området var lantbruksmark ligger Ekebäcksgården kvar på baksidan av Mandolingatan intill Positivparken.

På andra sidan gatan ligger ett 500-tal nyproducerade hyresrätter i gröna, levande kvarter med en lika genomtänkt ekologisk tanke som intim citykänsla. Med de nyproducerade lägenheterna erbjuds mobilitetserbjudanden som tillgång till delning av bil och ellastcykel, gratis test av kollektivtrafik av Västtrafik, gemensamma cykelpumpar, kollektivtrafikinfo i trapphusen och årliga mobilitetsdagar som peppar och kompetensutvecklar de boende i en mer klimatsmart livsstil. De nya lägenheterna med lokaler i entréplanen bidrar till en stadskänsla med mer liv och rörelse runt torget, och därmed ökad trygghet. Läs mer om nya Mandolingatan under Nya bostäder.

Finns i området

Med all upptänklig service, ett rikt utbud på butiker och kultur, cykelleder och ett Resecentrum som bildar ett kollektivtrafiknav med linjer som tar dig över hela stan – se västtrafik.se för avgångar – och parkeringsmöjligheter är Frölunda Torg knutpunkten i västra Göteborg. I anslutning till torget ligger Frölunda sjukhus. Kulturhuset vid Frölunda Torg erbjuder teater, inomhusbad och bibliotek m m. Härifrån är det heller inte långt till Ruddalens friluftsområde med skogsstigar, upplysta motionsslingor och skridskobana om vintern samt havet med badplatser som Näset, Fiskebäck och Askim. Flera skolor, förskolor och fritidshem ligger i området.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva vid Frölunda torg:

31:ans gym

Ett mindre gym på Mandolingatan 31, för dig som är lite äldre och bor på Mandolingatan 15-43.

Mandolinodlarna

Gårdsföreningen för dig som vill odla på Mandolingatan.

Mandolinen

Grannarna på Mandolingatan träffas och umgås i lokalen på Mandolingatan 37.