Hoppa till innehåll

Backa

Om området

Om Backa

I Backa Röd i den växande stadsdelen Backa på Hisingen har du alltid grönska inpå knuten. De äldre kvarteren i området består av låghus 3 och 3 kring en gård, 8 till 9 våningars höghus och punkthus i 4 eller 6 våningar. Lägenheterna är från ettor på 40 kvm till fyror på 93 kvm, alla med balkong eller uteplats i markplan. Mellan husen ligger flera lummiga och trivsamma gårdar och Poseidons egen park i området – Värdens Park – lockar besökare från hela världen. Vid kanten av de lummiga renoverade 70-talskvarteren växer en ny levande blandstad fram, med 11 nya kvarter och klimatfrågor i fokus. I stadsdelen finns även nya Wadköpingsgatans trevliga hyresrättsradhus.

Historik

Backa är en gammal jordbruksbygd, som tack vare sitt läge nära Göta Älvs mynning varit eftertraktad mark genom historien. Under 60-talets bostadsbrist fick åkrarna ge plats åt hus. Under åren 1969-1972 byggdes Poseidons 1 600 bostäder i ett Backa Röd som sedan 2001 rustas upp i nära samarbete med de boende.

Husen och lägenheterna

Backa Röd omgärdas av grönska och ett närområde med naturområden, villor och flerfamiljshus. Gårdarna mellan husen är lummiga oaser med plats för lek och umgänge. Du har väl inte missat Poseidons eget 8 000 kvm blomsterhav i området – Värdens Park! Här kan du ströva runt och njuta av blomsterprakten, vila ögonen på de unika stenkonstverken, följa binas arbete i bikupan eller ta en picknick till ljudet av porlande vatten.

Matt-tvätt och återbrukshus

Vår matt-tvätt är populär. Här kan du boka en tid för att tvätta och skrubba din stora matta. Efter tvätten hänger du mattan på en särskild torkställning för att låta ett torkaggregat göra jobbet. På Hjalmar Bergmans gata 60 finns också ett återbrukshus som är populärt bland hyresgästerna. Här kan man lämna och hämta hela och rena prylar, dock ej kläder, skor och möbler. Se anslag om öppettider vid återbrukshuset.

Litteraturgatan

Utmed Litteraturgatan i Backa växer nu en levande blandstad fram med 11 helt nya kvarter, där klimat och miljö står i fokus. Blandstaden blir en del av Selma Stad, med plats för 700 nya bostäder, parkeringar, lokaler och förskola i levande och gröna kvarter. 500 hyresrätter kommer att ägas och förvaltas av Poseidon. I de nyproducerade lägenheterna ingår mobilitetserbjudanden som tillgång till delning av bil och ellastcykel, gratis test av kollektivtrafik av Västtrafik, gemensamma cykelpumpar, kollektivtrafikinfo i trapphusen och årliga mobilitetsdagar som peppar och kompetensutvecklar de boende i en mer klimatsmart livsstil.

I två av husen banar vi på Poseidon väg för ett hållbart byggande och boende. I det unika kvarteret Återbruket, som ska stå klart 2025, ska minst hälften av materialet i huset komma från återbrukat material. I kvarteret Omställningen, som också står klart 2025, siktar vi på att halvera CO2-utsläppen under byggtiden och ger dig som ska bo där extra goda förutsättningar för att minska din klimatpåverkan i boendet.

Wadköpingsgatan

Lägenheterna i Backa Röds 3-vånings punkthus vid Wadköpingsgatan, på Jakobs gata och Blendas gata, har inflyttning i september och blir om 2 till 3 rum och kök med öppna planlösningar och ljus köksdel. Sov- och vardagsrum har ekparkett och klinkers i hall och badrum.

Punkthusen – Backa Röds Pärlor

Efter ett pilotprojekt i ett hus på Katjas Gata 119, som syftade till att nå lägsta möjliga energiförbrukning, skapades Backa Röds Pärlor – utsett till Årets Bästa Renoveringsprojekt 2016. Fem punkthus byggdes om till lågenergihus och på med två våningar. Resultatet blev nyproduktionsstandard, ett mycket gott inomhusklimat med nära 70 % lägre energiförbrukning och ytterligare 60 lägenheter till området.

Finns i området

I Backa Röd i stadsdelen Backa på Hisingen bor du lugnt och naturnära, men har ändå nära till city. I närområdet ligger Selma Lagerlöfs Torg med ett bra utbud av service handel. Räcker inte det, finns Backaplan med hela sitt utbud av stormarknader, service och handel. Det är inte heller långt till Bäckebols köpcentrum. I Backaområdet finns ett flertal grundskolor, förskolor och fritidshem. Här bor du nära cykelleder och kollektivtrafik som tar dig vidare i stan, se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Fastigheter
Om du klickar in på någon av fastigheterna ser du fler bilder. Många av våra fastigheter i Backa består av flera olika typer av byggnader som ibland kan se väldigt olika ut.
Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Backa just nu:

Backa Bastun

Bastun som ligger på Jacobs gata 67 och är öppen på fredag och lördag klockan 15.00-21.00.

Om du vill boka bastun (tvåtimmarspass), ringer du tel 0738-41 22 97 på torsdagar kl 17.00-19.00.

Backa Röd-katterna

Gårdsföreningen matar och ser till att de hemlösa katterna i Backa har det bra.

Backa Röd-odlarna

Pallkrageodling, som ligger vid Baron Rogers gata 17.

Hund i backa

Gårdsföreningen för dig som har hund. Träffa nya hundkompisar och ta härliga promenader ihop. Tag gärna kontakt med dem genom att gå med i Facebookgruppen ”Backa röds hundar”

Katja-odlarna

För dig som har ”gröna fingrar” och vill odla i pallkrage. Odlingen ligger bakom Katjas gata 143.

Pensel och sax

Gårdsföreningen för dig som vill handarbeta, måla porslin eller bara umgås i lokalen på Baron Rogers gata 17