Nytt trygghetsboende för äldre i Hjällbo

Publicerad 4 oktober, 2019
Bild på trygghetsvärd utanför gemensamhetslokal

I gemensamhetslokalen finns trygghetsvärden Monika Bylin Kuurne som två gånger i veckan organiserar aktiviteter i lokalen utefter hyresgästernas önskemål och intressen.

Är du över 70 år och bor på Skolspåret i Hjällbo? Nu kan du få tillgång till trygghetsboende som gör att du kan bo kvar i din lägenhet längre.

Det har också öppnats en ny gemensamhetslokal på Skolspåret 23 som har aktiviteter måndagar och onsdagar klockan 10.00 till 15.00.

Den 2 oktober invigde Poseidon sitt nionde trygghetsboende i Göteborg. Trettio lägenheter i Hjällbo kommer att justeras med enklare anpassningar så att hyresgäster över 70 år kan bo kvar längre hemma. I en tidigare förskola på Skolspåret 23 har det även öppnats en gemensamhetslokal.

– Gemensamhetslokalen är hjärtat i vårt trygghetsboende, en fritidsgård för äldre. Vi vill ge en möjlighet för våra äldre hyresgäster att komma ut och träffas under trevliga former, säger Poseidons projektledare Patrik Hakenmyr.

Inger Näverfors, 87 år, har bott i Hjällbo sedan 1980 och har kommit hit tillsammans med sin granne Zakia Abounakif. De hoppas få möjlighet att lära känna fler av sina grannar i området.

– Det är så mycket trevligt folk här och som gammal är det ibland svårt att komma ut, man blir lätt ensam. Nu behöver man inte gå så långt, säger Inger.

– Det finns många äldre som känner sig ensamma, särskilt om man inte kan svenska. Så vi blev jätteglada när vi hörde om detta, säger Zakia.

Inger och Zakia hoppas få laga mat och lyssna på sång och musik i gemensamhetslokalen, medan Muhamed Besirevic, 70 år, gärna vill ha en plats att spela schack och domino med sina vänner.

– Vi gillar att umgås så, men det är också bra att man kan göra andra saker här som promenader, gympa eller bio, säger han.

I gemensamhetslokalen finns trygghetsvärden Monika Bylin Kuurne som två gånger i veckan organiserar aktiviteter i lokalen utefter hyresgästernas önskemål och intressen.

– Jag hoppas att nyheten om lokalen och våra aktiviteter sprider sig och att det blir en glädjepunkt i människors vardag, säger hon.

Trygghetsboendet underlättar vardagen för de som är över 70 år, innebär ingen hyreshöjning och de boende får förutsättningar för att bo kvar längre i sina egna hem.

 

Om Poseidons trygghetsboenden

  • Poseidon har 300 lägenheter i trygghetsboenden i områdena Länsmansgården, Högsbohöjd, Frölunda, Lövgärdet, Angered centrum, Guldheden, Olskroken, Kviberg och Hjällbo.
  • Trygghetsboenden är lägenheter i det ordinarie beståndet som med enkla medel anpassas för att underlätta att bo kvar hemma. I lägenheterna installeras spisvakt och digitalt tittöga. Sittbänk och dörröppnare till hissen är andra enkla anpassningar som gör stor skillnad.
  • Konceptet är öppet för alla hyresgäster i områdena som är 70+ och innebär ingen hyreshöjning.
  • Lägenheter i trygghetsboende som blir lediga hyrs ut som vanligt via Boplats och är reserverade för sökande som är över 70 år.
  • En viktig del i konceptet är samlingslokalen där en deltidsanställd trygghetsvärd har som uppgift att samla till aktiviteter och gemenskap.
bild på två glada vänner som ser fram emot att umgås

Vännerna Zakia Abounakif och Inger Näverfors ser fram emot att få träffa fler grannar i den nya gemensamhetslokalen.

Till nyhetsarkivet