Frågor & svar om covid-19/Corona

Publicerad 17 mars, 2020

tvättar händer tvål som löddrar

Många är oroliga för vad som händer just nu. Man är kanske orolig för sin egen hälsa eller privatekonomi, eller för sina nära och kära. Alla bolag som ingår i Framtidenkoncernen arbetar intensivt med att bidra till att minska smittspridning av coronaviruset Covid-19. Samtidigt arbetar alla för att verksamheten ska fortgå så normalt som möjligt. Att vi ger bra service till våra hyresgäster och att vi tar hand om våra hus som vi brukar.

Vi följer noga utvecklingen och anpassar oss hela tiden till myndigheternas råd och riktlinjer. För att klara det har vi under den senaste tiden infört några tillfälliga förändringar av våra rutiner.

  • Vi kontaktar alltid våra hyresgäster inför inbokat hembesök. Vi kollar om alla är friska och om någon i hushållet är 70 år och därutöver eller i riskgruppen. Om så skulle vara fallet bokar vi om besöket
  • Vi säkerställer att det är tryggt att komma till våra lokaler. Att det går att hålla ett säkerhetsavstånd på två meter mellan närvarande personer. I vissa fall kan det innebära att vi inför tidbokning.
  • Vi har infört en tillfällig ny rutin för obetalda hyror. Istället för att skicka ärendet direkt till Inkasso, skickar vi en avgiftsfri påminnelse efter tio dagar, med uppmaning om att kontakta sin hyresvärd så fort det går för en dialog om sin ekonomiska situation på grund av Covid-19
  • Vi informerar om allt vi gör, sätter upp trapphusinformation om allt som är viktigt, publicerar filmer och annat material på våra hemsidor och sociala medier. Och framförallt är våra medarbetare lyhörda för att prata med sina hyresgäster

Här har vi samlat några exempel på frågor och svara som kan dyka upp framöver:

Hur kan jag veta att de som kommer hem till min lägenhet i något ärende är frisk och inte smittar mig?
Våra medarbetare ska vara friska när de är på jobbet. Om de är sjuka stannar de hemma. Om du känner dig orolig kan du alltid kontakta oss på Poseidon och boka om ett inplanerat besök. Ring oss då på 031-332 10 00.

Jag tillhör en riskgrupp och har förstått att man i pågående projekt i min fastighet behöver få tillträde. Jag vill inte att någon kommer hem till mig nu. Hur ska jag göra?
I våra större projekt har vi egen personal som finns till hands för en mängd olika frågor. Kontakta din husvärd eller vår växel för att diskutera situationen och hitta en lösning.

Om jag som hyresgäst känner mig lite sjuk inför ett hembesök, vad ska jag göra?
Kontakta din husvärd eller vår växel på 031-332 10 00 så snart du kan och boka om din tid.

Jag har förstått att en person i mitt hus är sjuk i covid-19. Städar ni extra i gemensamma utrymmen som trapphus och tvättstugor?
Coronaviruset smittar vid närkontakt via droppsmitta i samband med hosta eller nysning, som når högst 2 meter ut från den sjuke. Smittan är inte luftburen som till exempel mässling. Det finns alltså inte virus kvar i luften när en person varit i en trappuppgång eller i ett rum. Det sprids inte heller med ventilation. Virus kan påvisas på en yta upp till 9 dygn, men det betyder inte att det kan överföra smitta. För det krävs aerosol genom hosta eller nysning, alternativt färskt sekret.

Svaret på frågan är att vi just nu inte städar extra i gemensamma utrymmen.

Viktig råd i virustider

Risken för spridning av coronaviruset bedöms som mycket hög i Sverige. Därför är det viktigt att vi alla bidrar till att minska risken för spridning.

• Tvätta dina händer noga och ofta! Gärna cirka 30 sekunder per gång och flera gånger varje dag.
• Nys och hosta i ditt armveck, inte rakt ut eller i handen.
• Stanna hemma om du har förkylningssymptom.
• Begränsa sociala kontakter där smittan kan spridas.
• Undvik besök på stadens äldreboenden.
• Håll dig uppdateras med nya råd och anvisningar från Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen, www.1177.se.

Advice in different languages

The Public Health Agency in Sweden, Folkhälsomyndigheten, informs how to protect yourself and others:
Hitta information på andra språk här Dari, farsi, somaliska, pashto, tigrinja, finska etc.
.
.

Nyheter från oss kring covid-19

20200326 – Betalning av hyra i en tid med covid-19

20200324 – Rutin för lägenhetsvisning i samband med covid-19

20200323 – Restriktioner för hembesök

20200317 – Vi vill gärna träffas, men inte just nu

Till nyhetsarkivet