Fotboll till sambatoner sprider positivt budskap i Hjällbo

Publicerad 12 maj, 2020

Varje fredag kl 18 strömmar tonerna av samba-musik över gårdarna i Hjällbo. Då samlas barn och unga för att spela spontanfotboll på två av områdets konstgräsplaner.

Sambafotbollen är ett samarbete mellan Angered IS och Poseidon med målet att skapa glädje och gemenskap i en tid då många aktiviteter är inställda.

Sambafotboll i Hjällbo

I samband med covid-19-pandemin är många aktiviteter inställda. Dessutom håller sig många människor hemma och det fanns behov av att hitta på kul saker i området.

Därför bestämde sig Angered IS och Bostads AB Poseidon att gemensamt anordna sambafotboll på fredagar. På plats finns lokala ledare och Poseidons Trygghetsgrupp.

Vid fotbollsplanen på Sandspåret står Adil Titi, en av ledarna i Angered IS, som till vardags spelar i IFK Göteborgs A-lag. Han coachar både ledare och spelare från sidan om planen och påminner om att prata med varandra och att hålla avstånd.

– Många unga har inte råd att vara med i föreningar och spela i lag. Det här är ett bra sätt att kunna ge många chansen att vara med och spela fotboll, säger Adil Titi.

Två av killarna som passade på att träna fotboll förra fredagen är Rickardo och Sharmarke. Det märks att de är vana fotbollsspelare, men just nu spelar ingen av dem i någon klubb.

– Det är bra att det händer kul saker, jag vill gärna spela i ett lag, men det är svårt att komma med, säger Rickardo.

– Corona-effekten märks tydligt här i Hjällbo. De har ställt in mycket saker och fler håller sig hemma, så det är bra att det händer nåt kul, säger Sharmarke.

En viktig del i samba-fotbollen är förstås musiken. Men även hur man spelar och agerar på planen. Erik ”Samba-Erik” Johansson, är mannen som tagit konceptet med sig till Sverige efter flera år som professionell fotbollsspelare i Sverige, men även i Brasilien.

– Sambafotbollen bygger på att vi fokusera på själva spelet. Vackra dribblingar, passningar och att alla spelar lika mycket är viktigare än att vinna varje match. Det här konceptet bidrar till att fotbollen blir en plats för alla och det blir inte fokus på att vara med i bästa laget. Det leder också till att barnen prövar mer med en bättre stämning och färre incidenter på plan, förklarar Erik ”Samba-Erik” Johansson, föreningsutvecklare i Angered IS.

För att sätta tydligt fokus på glädjen och samarbetet delas en åtråvärd t-shirt ut efter varje pass till den som varit en bra förebild på planen eller vågat göra en vacker dribbling.

Till nyhetsarkivet