Odlingslust som förenar grannar
På Doktor Forselius backe är vägen från frö till färdig maträtt kort. Bara några meter faktiskt. Med pallkragar på gården odlar grannarna och medlemmarna i föreningen Forselius Botaniker såväl grönsaker som gemenskap.
Grönkål, rabarber, zucchini, jordärtskocka, örter – och massor av gurkor. På en kulle vid Doktor Forselius backe växer femton exakt avdelade explosioner av grönsaker. De är resultatet av den nystartade odlarföreningen Forselius Botanikers arbete. Med
hjälp av Poseidon, som ordnade pallkragar, jord och vattningsmöjlighet, sådde föreningens medlemmar sina första frön våren 2020 – mitt under corona-pandemin.
–Trots den speciella tiden har det aldrig varit så roligt att vara hemma på sommaren som i år, säger Johan Hultén, en av medlemmarna i Forselius Botaniker.
Han och hans fru har två små barn och de ser odlingen som en möjlighet att visa dem varifrån maten kommer.
–Vi hoppades att de skulle vilja pröva på flera sorters grönsaker. Och nu går faktiskt tomater ner – men bara om de får plocka dem själva, säger Johan och hjälper sin dotter att gräva fram en potatis ur jorden.
Skördefest med grön buffé
I dag har föreningens medlemmar skördefest för att utbyta erfarenheter med varandra. På ett långt bord trängs uppläggningsfaten. Det är potatissallad, ärtröra, tomat-och zucchinipaj och grönkålssallad. Alla har bidragit till buffén och många av ingredienserna kommer från pallkragarna.
–Det här var en god gurkinläggning – kan man få receptet? undrar Johan och tittar sig runt bordet.
Det får han och snart befinner han sig i ett helt annat samtal om hur man fryser in citronmeliss och huruvida man kan säga att det varit ett gurkår eller inte.
Att ha en relation med sina grannar tror jag har stor betydelse för om man trivs med sitt boende
Mats Blyckert
Odlare i Forselius Botaniker
”Det är skönt att veta var maten kommer ifrån”
Hanna Norrna smakar på morotsplättarna samtidigt som hon ammar sitt barn. Det var hon och en annan granne som tog det första initiativet till föreningen. Lusten att odla mer än bara blommor och örter i fönstret har funnits länge så hon gjorde slag i saken och kontaktade Poseidon. Att föreningen kunde få andra positiva effekter var inget hon hade räknat med.
–Vi är nyinflyttade i området och det blev en trevlig bonus att vi genom föreningen har lärt känna väldigt många fler grannar än vi skulle gjort annars, säger hon.
Mats Blyckert nickar instämmande. Han har vuxna barn och saknar ibland grannkontakten som kan uppstå runt en sandlåda.
–Att ha en relation med sina grannar tror jag har stor betydelse för om man trivs med sitt boende, säger han.
Mats har odlat på balkongen i över 20 år och för honom är grönsaksodling välbefinnande och trygghet.
–Det är skönt att veta var maten kommer ifrån, att den inte har transporterats långt och legat flera veckor i ett lager. Den blir godare också.
Testar bokashi
I en av pallkragarna växer det dock ingenting. Där prövar föreningen att skapa egen jord, så kallad bokashi, av matavfall. Ett strö med fermenterande enzymer varvas med matavfall och läggs sedan i pallkragen med annan jord. På bara några veckor har ny jord bildats som de sedan kan använda till sina odlingar.
–Det blir spännande att se till våren om det är något krut i det, säger Mats och berättar att han och hans fru har varit självförsöjande på gurkor i sommar.
Johan, som också har skördat många gurkor, slår till sist fast:
–Det är ett gurkår i år.
Gårdsföreningen Forselius Botaniker
Startades år: April 2020.
Bakgrund: Odlingsintresse, vilja att äta närproducerat och lära sina barn om mat fick två grannar att starta odlarföreningen som snabbt fick många medlemmar. Föreningen ansvarar även för tre allmänna pallkragar
som alla boenden kan plocka från.
Texten publicerades i IVK Magasin, nr 1, 2020
Text: Åsa Rehnström