En stad utan särskilt utsatta områden
Ingen göteborgare ska behöva bo i ett särskilt utsatt område. Det är ett tydligt mål vi arbetar mot i hela Framtidenkoncernen. För Poseidons del handlar det om att vi satsar extra i Biskopsgården, Frölunda Torg, Hjällbo, Lövgärdet och Backa.
2021 fick vi ett tydligt uppdrag från staden – att jobba för att Göteborg inte har några områden som listas som särskilt utsatta av polisen år 2025. Det är målet vi jobbar mot. Sedan dess har uppdraget reviderats något till att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden 2030 och inga utsatta områden 2035.
Idag bor cirka 41 000 göteborgare i ett område som klassas som särskilt utsatt av polisen. När vi startade arbetet i våra utvecklingsområden var siffran dubbelt så hög.
Superförvaltning och stadsutveckling
Vårt arbete vilar på en strategi med två ben – superförvaltning och stadsutveckling. Superförvaltning omfattar insatser inom vår egen förvaltning med extra högt fokus på närvaro och trygghet. Genom Framtidens stadsutveckling driver vi utveckling som gör skillnad på riktigt genom renoveringar och nyproduktion, genom att bidra till blandade boendeformer, men även genom att bidra till den sociala utvecklingen i våra områden.
En del av vår superförvaltning handlar om att trygghetssäkra fastigheterna. Att säkra dörrar, förråd och öka belysningen. En annan del handlar om att öka närvaron i våra områden. Därför har vi trygghetsvärdar i våra fem utvecklingsområden, som finns på plats mellan kl 15 och 23 alla dagar i veckan, året om. Vi gör även riktade insatser för att skapa riktiga hyresförhållanden och minska nedskräpningen.
Framtidstro och meningsfull fritid
En viktig del i arbetet handlar om att skapa framtidstro och en meningsfull fritid för våra hyresgäster. I våra utvecklingsområden arbetar utvecklingschefer och utvecklingsledare, som genom samverkan och egna initiativ bidrar till en aktiv fritid, öppna mötesplatser och aktiviteter som bidrar till tillit och gemenskap.
Tillsammans med grundskoleförvaltningen socialförvaltningen driver vi Lights On eller Skola som Arena på flera grundskolor i våra utvecklingsområden. Genom satsningen bidrar vi till att skolorna har bemanning och aktiviteter utanför lektionstid, med syfte att höja skolresultaten och bidra till en meningsfull fritid.
I alla utvecklingsområden finns Framtidshubbar, som ger stöd till personer kring sysselsättning, studier eller entreprenörskap. Hubbarna erbjuder en öppen dörr nära våra hyresgäster för drop-in-besök. De arrangerar även jobbmässor och föreläsningar lokalt. Framtidshubbarna driver vi tillsammans med Stadsmissionen, Göteborgs Stad och Business Region Göteborg.
Vi gör allt vi kan
Att vända en utveckling är ett komplext uppdrag. Vi kan inte göra det på egen hand, men vi gör allt vi kan som fastighetsägare. För att nå hela vägen samverkar vi även med andra fastighetsägare, skola, polis, civilsamhälle och andra lokala aktörer.
Läs mer om vad arbetet innebär i praktiken
Så jobbar våra trygghetsvärdar
I fem av våra områden finns trygghetsvärdar på plats varje kväll, året om.
Aktiviteter som bygger relationer
I Backa bjuder vi in boende till olika aktiviteter för att bygga relationer och tillit.