Hoppa till innehåll

Utemiljöer som gör nytta

Solrosor i odlingslåda.

Du kanske inte tänker på det, men våra utemiljöer jobbar varje dag året runt. Bara genom att finnas där utför de en mängd så kallade ekosystemtjänster åt oss. Allt det vi människor får gratis från naturen kallas ekosystemtjänster. Träd och växter renar luften, minskar buller, tar upp koldioxid, skyddar oss mot översvämningar genom att binda vatten och är viktiga för våra pollinerare. Några ger oss frukt och dessutom är de vackra att se på. Med rätt utformade utemiljöer och grönytor ser vi till att skapa maximal nytta av våra gröna gårdar.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är den rika variation av liv och natur som vi har runt omkring oss. Vi människor är beroende av att samspelet fungerar och att vi har ett ekosystem i balans. Att det finns insekter som pollinerar växter, maskar som bryter ner växtdelar till jord och att det finns växter som skapar syre och renar luften. Ju bättre biologisk mångfald vi har, desto större blir paletten av gratis ekosystemtjänster som växterna bjuder oss på.

Så här jobbar vi för att skapa mer biologisk mångfald i våra områden:

  • Vi varierar växtvalen i rabatterna och prioriterar växter som drar till sig pollinerare.
  • På flera platser låter vi gräsmattorna växa upp till höggräs eller ängsytor, som lockar fler insekter som bin, humlor och fjärilar.
  • Vi sparar både stående och liggande död ved, som blir till bostäder för många viktiga organismer.
  • Vi bygger holkar för fåglar och fladdermöss och hotell för insekterna.
  • Vi ställer ut bikupor i våra områden för att få fler att uppmärksamma binas betydelse.
  • Vi uppmuntrar våra hyresgäster att odla på gårdarna.

 

Utemiljöerna skyddar vid skyfall

Våra utemiljöer hjälper oss att minska effekterna av skyfall och höga vattenstånd. Växter drar åt sig både regn- och smältvatten. Några rabatter har vi utformat som rain gardens och sänkt ner i marken för att de ska kunna lagra vatten så att kommunens system inte överbelastas.

På fler tak på både miljöhus, cykelhus och bostadshus har vi planterat sedumväxter. Det är ännu ett sätt att fördröja avrinningen och samtidigt skapa mer biologisk mångfald i våra områden.

Grönt cykelhus på Adventsvägen

Cykelhus med sedumtak på Adventsvägen i Kortedala.

Läs mer

Bikupa på en gård utanför ett hus.

Bikupor som surrar av liv

Vi vill att fler ska inse vikten av våra bin. Därför har vi satt ut bikupor, eller så kallade apiarier, i våra bostadsområden.

Fågelholkar i olika färger på en stolpe.

Hem för våra små hyresgäster

Med vedhögar, komposter och holkar bygger vi plats för våra små hyresgäster.