Hoppa till innehåll

Sortera matresten, sortera allt förresten

År 2018 skrev vi lite historia ihop genom att starta nya goda miljövanor. Genom en sopsorteringstävling lyckades du, dina grannar och vi på Poseidon på bara ett halvår gå från 19,4 till 26,8 % utsorterat matavfall.

Nu har många av er hyresgäster jättebra koll på vad som får åka ner i den bruna påsen:

• matrester, råa och tillagade
• frukt- och grönsaksrester
• ägg och bröd
• kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
• hushållspapper och pappersservetter
• snittblommor och krukväxter utan jord
• och annat organiskt

Och vi fortsätter att sortera på, varje dag!

Historia
År 2018 skrev vi som sagt historia. Och lag Stampen var superlaget från Norra Ågatan som efter ett halvårs sorterande i tävlingen hade ökat sitt utsorterade matavfall med hela 300 %. Du ser hur grymma de är på bilden här ovanför!
Men det var inte bara Stampenlaget som gjort det nästan otänkbara. Nya goda vanor hade skapats för så många människor: 27 000 hushåll hade gått från 19,4 till 26,8 % utsorterat matavfall på bara 6 månader. Så ni var en hel del miljöhjältar som blev belönade för era insatser efter tävlingen, med gårdsfester, näsduksträd och annat som ni önskat er för grannskapet.

Både ni och vi lärde massor under tävlingens gång. Bland annat att man på bara en brun påse kan köra nästan 4 km med en gasbil. Och att det fanns en sak som var bättre än att sortera matavfallet, nämligen att se till att matavfall inte uppstår.kokbok

Så när vi efter tävlingen även ville belöna medarbetarna i de två distrikten som stått för den största ökningen, då bjöds det på svinnmatlagningskurs. Och där fanns kocken Daniel Oddhammar, specialist på svinn, som lärde ut så många bra recept, tricks och sparknep att vi ville dela med oss av det!

Här kan du läsa vår Kokbok för snåljåpar!

Gör de inte svårare
Under 2019 kör Avfall Sverige tillsammans med Göteborgs Stad och flera kommuner en jättebra matsorteringskampanj. Här finns tips och trick, tävlingar och roliga filmer. Läs om den här och var med och tävla!