Hoppa till innehåll

Sortera matresten, sortera allt förresten

År 2018 skrev vi historia ihop, genom att starta nya goda miljövanor. I en sopsorteringstävling lyckades du, dina grannar och vi på Poseidon på bara ett halvår gå från 19,4 till 26,8 % utsorterat matavfall.

Sopsorteringstävlingen som skapade nya goda beteenden

År 2018 skrev vi som sagt historia. Och lag Stampen var superlaget från Norra Ågatan som efter ett halvårs sorterande i tävlingen hade ökat sitt utsorterade matavfall med hela 300 %. Du ser hur grymma de är på bilden här ovanför!
Men det var inte bara Stampenlaget som gjort det nästan otänkbara. Nya goda vanor hade skapats för så många människor: 27 000 hushåll hade gått från 19,4 till 26,8 % utsorterat matavfall på bara 6 månader. Så ni var en hel del miljöhjältar som blev belönade för era insatser efter tävlingen, med gårdsfester, näsduksträd och annat som ni önskat er för grannskapet.

Både ni och vi lärde massor under tävlingens gång. Bland annat att man på bara en brun påse kan köra nästan 4 km med en gasbil. Och att det fanns en sak som var bättre än att sortera matavfallet, nämligen att se till att matavfall inte uppstår.

Och en kokbok för snåljåpar

kokbok

Så när vi efter tävlingen även ville belöna medarbetarna i de två distrikten som stått för den största ökningen, då bjöds det på svinnmatlagningskurs. Och där fanns kocken Daniel Oddhammar, specialist på svinn, som lärde ut så många bra recept, tricks och sparknep att vi ville dela med oss av det!

Här kan du läsa vår Kokbok för snåljåpar!

Ni fortsätter att vara miljöhjältar

Glädjande är att många fortsätter att sortera rätt, varje dag! Fyra år efter tävlingen ligger vår utsortering fortsatt på, för flerbostadshus, höga 25 % utsortering av matavfallet. Men vi behöver bli fler som sorterar ner rätt saker i bruna påsen, nämligen:

• Matrester, råa och tillagade
• frukt- och grönsaksrester
• ägg och bröd
• kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
• hushållspapper och pappersservetter
• snittblommor och krukväxter utan jord
• och annat organiskt.

Heja oss, fortsätt sortera!