Hoppa till innehåll

Haga

Om området

Om Haga

Gamla arbetarstadsdelen Hagas charm har bevarats noga genom åren. Här möts du av smala, kullerstensbelagda gator och gläntar du in mot gårdarna möts du av en prunkande oas. Området präglas av liv och rörelse året runt med Hagas caféer och gatumarknader. Här finns bostäder i alla storlekar och tidsåldrar – från 1800-tal till modernt. Lägenheterna varierar från ettor på 19 kvm till sexor på 124 kvm. Flera av lägenheterna har balkong, de som ligger i markplan har uteplats mot gården.

Historia

Den första stadsplanen för ”Hagorna” vid foten av Skansberget fastställdes år 1660. På den tiden bestod bebyggelsen av låga, glest liggande trähus omgärdade av trädgårdar. När industrialiseringen tog fart på 1840-talet ökade befolkningen hastigt och i Haga växte tätt liggande hyreshus i två eller tre våningar upp. I mitten av århundradet förbjöds trähus högre än två våningar på grund av brandfaran och snart förbjöds även källarlägenheter.

Hagas landshövdingehus

En ny byggstil utvecklades med en inredd källare ovan mark och två trävåningar ovanpå som ett sätt att undgå de nya byggreglerna. Husen hade egentligen ingen laglig grund men stöddes av landshövding Ehrensvärd, därav namnet landshövdingehus. De landshövdingehus som finns bevarade i dagens Haga är alla byggda mellan 1876 och 1895. Än idag bär kvarteren i Haga namn efter de soldater som bodde i området förr.

Kontinentala Linné

Linnéstaden som gränsar till Haga skapar en kontrast till de pittoreska arbetarbostäderna. Linnégatans arkitektur utformades med kontinentens storstäder som förebild – Paris, Wien och Berlin. Utseendet på Linnégatan bestämdes av det vinnande bidraget från en arkitekttävling 1862. En tävling som då var landets största hittills i sitt slag. Fasaderna utefter pampiga Linnégatan är starkt präglade av den ryska arkitekturen. De flesta husen har dekortegel och rik ornamentik med tinnar och torn.

Våra hus och lägenheter

Poseidons bostäder i området varierar från gamla landshövdingehus inne i Haga till vackra sekelskifteshus utmed Linnégatan mot Järntorget och nybyggda hus som smälter väl in i övrig bebyggelse i området. Även om området kan tyckas domineras av husen, har så gott som varje bostad tillgång till en skyddad och lummig gård mellan husen. Våra gamla hus i Haga har inte balkong och hiss.

Gästlägenheter

Du som bor i Haga har möjlighet att hyra gästlägenheter i området om du skulle få besök. I lägenheten på Landsvägsgatan 16 finns plats för fem personer, på Mellangatan 25 finns plats för 6 personer. Hyresgäster som bor i kvarteret Fanjunkaren (Haga Nygata 2, Landsvägsgatan 2, 4 och 6 samt Mellangatan 3, 5 och 7) får boka gästlägenheten på Mellangatan 4 med plats för 4 personer. Här finns även en bastu.

Finns i området

Längs pittoreska Haga Nygata finns gott om mindre butiker och caféer. Utmed Linnégatan och Järntorget finns ett stort utbud av restauranger och barer. Västerut från Linnégatan ligger Slottsskogen, en oas för picknick och motionerande för många göteborgare. Hagas centrala läge i stan ger tillgång till stadskärnans hela utbud av nöjen, shopping och service. I området finns flera förskolor och skolor. Kommunikationerna är mycket goda med närhet till cykelleder, hållplatser och kommunikationsnaven Järntorget, Valand och Stenpiren som tar dig vidare i stan. Se västtrafik.se för närmaste hållplatserna och avgångar.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, mail: cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Haga just nu:

Korpralen 1

Umgås och ordnar trivselaktiviteter på gården som inramas av adresserna Västra Skansgatan 6, Haga Nygata 13 och Kaponjärgatan 5.

Fanjunkaren

Grannarna på Mellangatan 3, 5, 7 och Landsvägsgatan 2, 4, 6 fixar trivsel på gården med odling, grillning eller fika. De har också en barnverksamhet i en liten lokal, som kan bokas för lugna kalas.

Furiren 1

Grannarna på Västra Skansgatan 11-13 ordnar trivselaktiviteter för både stora och små på sin gård.

Hortensia

Grannarna på Landsvägsgatan 22-26 och Mellangatan 21-25 sköter om växter och odlar gemensamt på gården. de avslutar gärna med en gemensam fika.

Lusthuset

Mys och trevligheter för grannarna på gården Haga Nygata 5 A-C och Mellangatan 8 A-B och 10.

Haga Herrgård

Trivselaktiviteter och krukplanteringar på gården V Skansgatan 7 och Haga Nygata 7-9.

Landsvägen

Trivsel i lokalen på Landsvägsgatan 13  och även på gården för grannarna på Landsvägsgatan och Frigångsgatan.

Frigga

Grannarna på gården Mellangatan 9 A + B och Haga Nygata 3 A-C träffas och trivs när solen skiner.

Plantagen

Grannarna på Plantagegatan 6 sköter om sin mysiga gård med en gemensam kryddodling. Gårdsföreningen har även ordnat ett fint Återbruksrum för saker man vill ge bort till sin granne.

Styckjunkaren

Gårdsföreningen odlar gemensamt tillsammans med barnen och anordnar trivselaktiviteter på gården i kvarteret Styckjunkaren, som består av dessa adresser; Linnégatan 2-6, Järntorget 6, tredje Långgatan 1-3 och Landsvägsgatan 3-5.

Hästkastanjen

Gårdsföreningens namn hyllar den gamla hästkastanjen som står på gården som inringas av Kaponjärgatan 5-13, V Skansgatan 6-10, Haga Nygata 13 och Frigångsgatan 12-16. De odlar i gemensamma krukor och ordnar aktiviteter för grannarna.

Dahlins Äng

Gårdsföreningen som skapar trivsel på gården och har gemensam odling i kvarteret Dahlins äng, som består av Vegagatan 2-4, Plantagegatan 8-10 och Prinsgatan 9-13.