Hoppa till innehåll

Frölunda torg

Om området

Om Frölunda torg

Mellan Göteborgs citykärna och havet ligger ett Frölunda Torg i positiv omvandling. Här satsar vi fortsatt på ny- och ombyggnation samt på våra utomhusmiljöer som med gröna växter, stensättningar och vatten inbjuder till gemenskap. Kring Frölunda Torg erbjuder vi idag 2 000 lägenheter som varierar från mindre ettor på 28 kvm till femmor på 132 kvm. Från lägenheterna högst upp i höghusen kan man ibland se ända ut till Vinga fyr!

Frölunda Torg genom åren

Västra Frölunda började byggas under 60-talets första hälft. Själva torget, som då var norra Europas största inomhustorg, invigdes 1966 av Olof Palme som då var kommunikationsminister. Husen runt Frölunda Torg ligger centralt, ökar i antal, men gränsar samtidigt till avskilda gårdar med stora gräsmattor och trädplanteringar som gör området lugnt och trivsamt. Utbudet på torget har växt till 200-talet butiker och ett nytt Resecentrum, vilket gör att det aldrig är långt till affärer, kommunikation och service.

Näverlursgatan och Marconigatan

Husen på Näverlursgatan och Marconigatan byggdes 1964–1965. Här finns allt från ettor på 40 kvm till femmor på 115 kvm. Samtliga har hiss och flertalet har balkong, vissa med milsvid utsikt över Göteborgs skärgård. Trädgårdarna är blommande med sköna bänkar och lekplatser, mellan två av husen porlar en bäck ut i en konstgjord damm. I bottenplan på fastigheterna ligger diverse småaffärer. Vissa av husen har byggts om från 12- till 13-våningshus, de andra ska byggas om. På Näverlursgatan 30 ligger Västers distriktskontor.

Gånglåten

Gånglåten är ett lugnt och barnvänligt, totalrenoverat område byggt 1963. Inne på gårdarna mellan låghusen möts du av en oas av vidsträckta gräsmattor med grillplatser, lekplats, vackra planteringar och ett eget vattenfall! Husen är byggda som en ringmur med entréer som vetter in mot gården. Lägenheterna varierar från ettor på 36 kvm till femmor på 132 kvm, de flesta med balkong eller uteplats. Inne på den skyddade gården finns gemensam tvättstuga, bastu samt gym.

Mandolingatan

Mandolingatan från 1963 är ett lugnt och trevligt område med välplanerade lägenheter och stora inglasade balkonger. Här erbjuder vi från ettor på 28 kvm till fyror på 85 kvm i välbyggda hus. Från lägenheterna högst upp i 12- och de ombyggda 13-våningshusen har du utsikt över Göteborg eller hamninloppet och två hissar finns i varje uppgång. Den yttre miljön kring husen är välvårdad med mycket blommor och växter. Gården, som är väl skyddad från trafik, rymmer både lekplats, grillplats och sittgrupper. Som minne från tiden då området var lantbruksmark ligger Ekebäcksgården kvar på baksidan av Mandolingatan intill Positivparken.

Utmed Mandolingatan vid Frölunda Torg planerar vi flera helt nya kvarter. 600 nya lägenheter och lokaler i entréplanen bidrar till en stadskänsla med mer liv och rörelse runt torget, och därmed ökad trygghet. Läs mer under Nya bostäder.

Finns i området

Knutpunkten Frölunda Torg med sina 200-talet butiker och serviceställen, nya Resecentrumet samt intilliggande Askim/Sisjön handelsområde gör att du har nära till det mesta. I anslutning till torget ligger även Frölunda sjukhus. Kulturhuset vid Frölunda Torg erbjuder teater, inomhusbad och bibliotek m m. Härifrån är det heller inte långt till Ruddalens friluftsområde med skogsstigar, upplysta motionsslingor och skridskobana om vintern samt havet med badplatser som Näset, Fiskebäck och Askim. Flera skolor, förskolor och fritidshem ligger i området.

Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-33211 15 eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen, telefon 0706-99 38 54.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

De här gårdsföreningarna är aktiva vid Frölunda torg:

Mandelblomman gröna gatan

Sköter om det gröna och ordnar trivselaktiviteter på gården utanför Mandolingatan 15-43.

31:ans gym

Ett mindre gym på Mandolingatan 31, för dig som är lite äldre och bor på Mandolingatan 15-43.

Mandolinodlarna

Gårdsföreningen för dig som vill odla på Mandolingatan.