Hoppa till innehåll

Backa

Om området

Om Backa

I Backa Röd i stadsdelen Backa på Hisingen har du alltid grönska inpå knuten. Mellan husen ligger flera lummiga och trivsamma gårdar och Poseidons egen park i området – Värdens Park – lockar besökare från hela världen. Området består av låghus 3 och 3 kring en gård, 8 till 9 våningars höghus och punkthus i 4 eller 6 våningar. Lägenheterna är från ettor på 40 kvm till fyror på 93 kvm, alla med balkong eller uteplats i markplan.

Historik

Backa är en gammal jordbruksbygd, som tack vare sitt läge nära Göta Älvs mynning varit eftertraktad mark genom historien. Under 60-talets bostadsbrist fick åkrarna ge plats åt hus. Under åren 1969-1972 byggdes Poseidons 1 600 bostäder i ett Backa Röd som sedan 2001 rustas upp i nära samarbete med de boende.

Husen och lägenheterna

Backa Röd omgärdas av grönska och ett närområde med naturområden, villor och flerfamiljshus. Gårdarna mellan husen är lummiga oaser med plats för lek och umgänge. Du har väl inte missat Poseidons eget 8 000 kvm blomsterhav i området – Värdens Park! Här kan du ströva runt och njuta av blomsterprakten, vila ögonen på de unika stenkonstverken, följa binas arbete i bikupan eller ta en picknick till ljudet av porlande vatten.

Fritidsstuga, matt-tvätt och återbrukshus

Backa Röd har en fritidsstuga som du som hyresgäst i Backa Röd kan hyra för kalas eller annat trevligt som kräver lite större utrymme. Vår matt-tvätt är populär. Här kan du boka en tid för att tvätta och skrubba din stora matta. Efter tvätten hänger du mattan på en särskild torkställning för att låta ett torkaggregat göra jobbet. På Hjalmar Bergmans gata 60 finns också ett återbrukshus som är populärt bland hyresgästerna. Här kan man lämna och hämta hela och rena prylar, dock ej kläder, skor och möbler. Se anslag om öppettider vid återbrukshuset.

Punkthusen – Backa Röds Pärlor

Efter ett pilotprojekt i ett hus på Katjas Gata 119, som syftade till att nå lägsta möjliga energiförbrukning, skapades Backa Röds Pärlor – utsett till Årets Bästa Renoveringsprojekt 2016. Fem punkthus byggdes om till lågenergihus och på med två våningar. Resultatet blev nyproduktionsstandard, ett mycket gott inomhusklimat med nära 70 % lägre energiförbrukning och ytterligare 60 lägenheter till området.

Litteraturgatan och Wadköpingsgatan

På Litteraturgatan planerar Poseidon tillsammans med Egnahemsbolaget att bygga 700 nya bostäder. Husen, som blir både bostads- och hyresrätter, kommer att variera i färg och form och skapar en spännande, tät och grön kvartersstad. På parkeringsfälten längs med Wadköpingsgatan byggs 17 radhus med egen härlig trädgårdstäppa och parkeringsplats framför huset, samt lägenheter i punkthus.

Finns i området

I Backa Röd i stadsdelen Backa på Hisingen bor du lugnt och naturnära, men har ändå nära till city. I närområdet ligger Selma Lagerlöfs Torg med ett bra utbud av service handel. Räcker inte det, finns Backaplan med hela sitt utbud av stormarknader, service och handel. Det är inte heller långt till Bäckebols köpcentrum. I Backaområdet finns ett flertal grundskolor, förskolor och fritidshem.

Fastigheter
Om du klickar in på någon av fastigheterna ser du fler bilder. Många av våra fastigheter i Backa består av flera olika typer av byggnader som ibland kan se väldigt olika ut.
Gårdsföreningar

Gårdsföreningar

En gårdsförening består av hyresgäster i ett bostadsområde som samlas kring ett gemensamt intresse. Syftet med våra gårdsföreningar är helt enkelt att öka trivseln och gemenskapen.

Gårdsföreningarna är öppna för alla som bor hos Poseidon i det aktuella området. Om du vill komma i kontakt med någon gårdsförening, eller vill starta en ny, hör av dig till Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-33211 15 eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen, telefon 0706-99 38 54.

Här kan du läsa mer om Poseidons arbete med gårdsföreningar.

 

De här gårdsföreningarna är aktiva i Backa just nu:

Backa Bastun

Vill du basta och bor i Backa? Då ringer du på torsdagar klockan 17.00-19.00 på telefonnummer 0738-41 22 97 och bokar den! Bastun ligger på Jacobs gata 67 och är öppen på fredagar och lördagar klockan 15.00-21.00.

Kraft & Stil

Föreningen för små och stora som gillar att göra hantverk. Medlemmarna använder gärna återvunnet material för att göra nya saker. Håller till i Gårdsföreningarnas hus på Jacobs gata 93.

Backa Röd-katterna

Gårdsföreningen matar och ser till att de hemlösa katterna i Backa har det bra.

Backa Röd-odlarna

Pallkrageodling, som ligger vid Baron Rogers gata 17.

Trådrullen

Vill du sticka och handarbeta, då går du till  Gårdsföreningarnas hus på Jacobs gata 93 på tisdagar klockan 10.00-13.00.

Tigerdamerna

Lättare seniorgympa på i Hjalmarstugan på Hjalmar Bergmans gata 42, för dig som bor på Blendas, Julias och Hjalmar Bergmans gata. Välkommen kl 10 på onsdagar!

Saiffe Mohalla

Läxhjälp på tisdagar klockan 17.00-18.30 för barnen på Baron Rogers gata och Julias gata. Verksamheten håller till i Gårdsföreningarnas hus på Katjas gata.

Katja-odlarna

För dig som har ”gröna fingrar” och vill odla i pallkrage. Odlingen ligger bakom Katjas gata 143.

Vävlokalen Skytteln

Är du intresserad av att väva? Då finns det en gårdsförening för dig.
Gårdsföreningen träffas i vävlokalen på Markurells gata 4 på torsdagar klockan 11.00-15.00.

Porslinskannan

Gårdsföreningen målar porslin på måndagar i lokalen på Baron Rogers gata 17. Varför inte pröva på!?