Trygghetsboende i Högsbohöjd välkomnar fler språkvänner

Publicerad 28 november, 2017

Är du ganska ny i Sverige? Vill du träna svenska och träffa äldre göteborgare? Eller känner du kanske någon som skulle vara intresserad? Då är du och/eller din vän, oavsett ålder, välkomna till Trygghetsboendet i Högsbohöjd varannan torsdag!

Förra veckan började Språkvänsprojektet i Högsbohöjd. Då träffade 70-plussarna på Poseidons Trygghetsboende i Högsbohöjd den assyriska Kvinnoföreningen Idé. Det blev ett lyckat första möte:

– Vi hade ett fint första möte som förhoppningsvis leder till goda utbyten och lång vänskap. Vår dörr står öppen för språkvänsmöten här varannan torsdag, berättar trygghetsvärden Laine Henriksson som driver Språkvänsprojektet i Högsbohöjd tillsammans med Amanda Peterson på Hyresgästföreningen.

Delaktighet en grundpelare

Uppe i Poseidons hyresgästers gemenskapslokal på Fredrikas gård i Högsbohöjd träffas annars tio till tjugo 70-plussare två gånger i veckan och umgås.

– Vi har ett återkommande schema med aktiviteter varje vecka. Här ska alla känna sig delaktiga och aldrig som gäster. Alla hjälper till med det de kan bidra till, om det så är att skjuta fram en stol när man ska äta, säger Laine Henriksson.

Vill förena äldre med nya göteborgare

Genom Språkvänsprojektet vill Poseidon skapa naturliga, integrerande mötesplatser för sina boende.

– Vi ser många positiva effekter med att förena våra äldre i Poseidons Trygghetsboenden och Gårdsföreningar samt personer i olika åldrar som är nya i Göteborg och inte kan språket så bra, säger Heléne Blennermark Zendegani som är integrationsansvarig på Bostads AB Poseidon.

– Vi vet ju att äldre människor har stora kunskaper om samhället och dess historia samt en värdefull lokalkännedom. Samtidigt har personer som är nya i Göteborg, oavsett ålder, ett behov av att träna svenska i en lugn miljö i sitt närområde, att öka sitt kontaktnät och såväl berätta sin egen historia som att lära sig mer om svensk historia och kultur. Genom att skapa en mötesplats får båda målgrupperna möjlighet att träffas och ha trevligt, samtidigt som de kan dela med sig av sina erfarenheter och sina länders historia.

– Varmt välkomna alla språkvänner till vårt Trygghetsboende! hälsar trygghetsvärd Laine Henriksson som driver projektet ihop med projektledaren Amanda Peterson från Hyresgästföreningen (i vit skjorta på stora bilden).

Vill du veta mer om Språkvänsprojektet? Kontakta gärna:
Laine Henriksson, laine.henriksson@askimfrolundahogsbo.goteborg.se, tel 0722-232 166
Trygghetsvärd Trygghetsboendet i Högsbohöjd, SDF Askim-Frölunda-Högsbo

Amanda Peterson, amanda.peterson@hyresgastföreningen.se, tel 010-459 24 93
Projektledare Språkvänsprojektet i Högsbohöjd, Hyresgästföreningen

Heléne Blennermark Zendegani, Helene.B.Zendegani@poseidon.goteborg.se, tel 031-332 11 86
Integrationsansvarig Bostads AB Poseidon

Till nyhetsarkivet