Rökfritt boende – så här går vi vidare

Publicerad 19 september, 2018

Under hösten etablerar vi de första rökfria uppgångarna efter sommarens kampanj. Samtidigt tar vi ett steg till för att erbjuda fler rökfria miljöer i framtiden. Från den 1 december 2018 hyrs alla Poseidons lägenheter ut som rökfria. Rökförbudet gäller inne i den egna lägenheten. Det är fortsatt ok att röka på balkonger och uteplatser, men bara så länge man inte stör sin granne.

Summering av kampanjen rökfria uppgångar

Under sommaren fick alla Poseidons hyresgäster anmäla intresse för att införa rökfritt i den egna uppgången. Sammanlagt 5 600 hushåll tackade ja. När vi summerat svaren är det totalt 39 uppgångar där alla hyresgäster anmält intresse.

Under september och oktober skickar vi ett kontraktstillägg till hyresgäster i uppgångar där alla boende anmält sitt intresse. När alla skrivit under kontraktet inför vi rökfritt i uppgången. Om du inte har fått något kontraktstillägg med posten senast vecka 40 innebär det att vi inte fått intresseanmälningar från alla hyresgäster i din uppgång. Om alla skriver under kontraktstillägget och din uppgång blir rökfri kommer vi att informera genom trapphusinformation och särskild dekal i trapphuset. Det innebär då att alla lägenheter, balkonger och uteplatser i uppgången blir rökfria.

En fråga vi har fått av flera hyresgäster är om vi inte kan gå på ett majoritetsbeslut. Det är dock inte möjligt att införa rökförbud i en befintlig lägenhet utan samtycke från hyresgästen.

Så säkrar vi fler rökfria miljöer i framtiden

Från den 1 december kommer alla Poseidons lägenheter att hyras ut som rökfria. Det innebär att det råder rökförbud inne i lägenheter som hyrs ut från den 1 december 2018. På balkonger och uteplatser är det fortsatt tillåtet att röka, men vi kommer i de nya kontrakten förtydliga att det bara gäller så länge man inte stör grannarna.

– I Hyreslagen står tydlig att man som hyresgäst har ansvar att se till att omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö. Det tolkar vi som att det inte är ok att röka om grannen känner sig störd av tobaksröken. Självklart är rökare även i framtiden välkomna att bo hos Poseidon, men vi vill tydliggöra ansvaret alla har att inte skada sin lägenhet eller utsätta grannen för tobaksrök, säger Göran Leander, chef Affärsutveckling och kommunikation.

Vill du att din uppgång ska bli helt rökfri? Det är inte för sent!

Om du och dina grannar bestämmer er för att ni vill ha en helt rökfri uppgång är det inte för sent. Om alla grannar i en uppgång går ihop och skickar in en ansökan till oss, kommer vi att skicka ut kontraktstillägg och därefter införa rökfritt i uppgången. Rökfritt innebär i det här fallet att uppgången blir helt rökfri, det vill säga att rökning inte blir tillåten i lägenheter, på balkonger/uteplatser eller i nära anslutning till entrén.

Är du intresserad? Använd gärna dokumentet nedan för att samla dina grannars intresseanmälan och skicka in det till oss!

Vi vill ha en rökfri uppgång – blankett

Till nyhetsarkivet