Poseidons 9 000 träd jobbar för din hälsa

Publicerad 1 oktober, 2018

Tjej mäter stammen på en björk med måttband – Det kommer fram rätt många nyfikna och frågar vad jag gör när jag är ute och mäter träd. Det jag gör är att samla in data till programvaran iTree som släpptes i Sverige förra fredagen. Den räknar ut nyttan träden gör i staden, berättar Ivana Rydén som redan samlat in data för 1 000 av Poseidons 9 000 träd.

– Vi vet att träden gör jättestor nytta för människors hälsa och världens ekosystem. Det iTree klargör är de ekologiska och ekonomiska besparingarna som trädens funktion medför. Förutom att trädens kronor binder  koldioxid, dammpartiklar och andra föroreningar, så jämnar träden ut temperaturen i hus och minskar risken för översvämning eftersom regnvatten sugs upp av rötterna och stannar kvar i trädets krona, berättar Ivana Rydén som är utemiljöcontroller på Poseidon.

Tre olika trädkronor med en blå himmel och moln bakom

Ju större kronor träden har, desto mer gott gör de

Jämte Poseidon samlar nu Sveriges lantbruksuniversitet och ett flertal kommuner, andra bostadsföretag, svenska kyrkogårdsförvaltningar och arboristföretag in information om träd i vårt land. I Göteborg kommer inventeringar utföras av bland andra Park och Natur, som ska inventera slumpmässigt utplacerade provytor av träd i staden, samt Poseidons systerbolag Familjebostäder.

Poseidon är igång bra och vi kommer att inventera alla våra träd. Redan 2006 till 2007 gjorde vi en sådan inventering och nu lägger vi till parametrar för att kunna göra de viktiga beräkningarna i iTree.

– Det ska bli spännande att få veta i siffror vilka besparingar inte minst våra väletablerade träd, med stora rotsystem och bladverk, gör för våra hus och hyresgästers hälsa, säger Ivana.

Sedan programvaran iTree lanserades i USA för tolv år sedan har städer runt om i världen använt verktyget för att räkna ut värdet av de ekosystemtjänster som träd ger, och hur mycket det är värt i kronor och ören. Förra fredagen släpptes programvaran för användning i Sverige och övriga Europa.

Till nyhetsarkivet